Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ … ΟΣΑ ΕΙΠΕ, ΨΗΦΙΣΕ «ΝΑΙ!»…

Ιδού, ορισμένα από τα πολύ … πατριωτικά και … εναλλακτικά, τα οποία είπε, ο κ. Παντελής Οικονόμου, στη Βουλή στις 21/12/2010, στην τοποθέτησή του για τον Προϋπολογισμό του 2011 (δες και http://www.poikonomou.gr/site/news/details.php?mid=310)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

1. Στα χρόνια του μνημονίου

- Είναι απίστευτο πόσο δυνατό είναι το κακό στα χρόνια μας ! Μερικοί στήνουν ενέδρα σε έναν εκπρόσωπό τους και αφού τον δείρουν τρέχουν να κρυφτούν. Άλλοι εξάγουν λεφτά στο εξωτερικό, ενώ επιπλήττουν τους υπόλοιπους για έλλειψη ευθύνης. Ποιμενάρχες ανοηταίνουν απρόκλητα. Με τα κανάλια να συνεχίζουν απτόητα το δικό τους τηλεοπτικό παιδομάζωμα. Είναι φυσικό. Ζούμε τρείς καταρρεύσεις σε μια που ενεργοποιούν τις πιο αρνητικές μας πλευρές : κατάρρευση παγκόσμια, κατάρρευση ευρωπαϊκή, κατάρρευση MADE IN GREECE. Αυτή η εποχή πράγματι τελείωσε. Με τον πιο οδυνηρό τρόπο είναι η αλήθεια. Και από τις δικές μας επιλογές εξαρτάται ποια τροπή θα πάρουν τα πράγματα από δω και πέρα. Προσωπικά πιστεύω ότι το καλύτερο είναι στο χέρι μας. Γίνεται !

- Η οικονομική όψη αυτής της τριπλής κατάρρευσης απεικονίζεται ανάγλυφη στον προϋπολογισμό του 2011. Ενδεικτικά μόνον : πρώτη οικονομική υποχρέωση του κράτους, υπερδιπλάσια από την δεύτερη, η εξόφληση υποχρεώσεων από δανεισμό. Τόκοι. Δεκαπλάσιοι από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Έτσι όμως δεν βγαίνει. Δεν γίνεται οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι συντάξεις, οι δημόσιες επενδύσεις να κόβονται κάθε τρεις και λίγο και τα λεφτά από τα λεφτά να πληρώνονται τοις μετρητοίς και στην ώρα τους. Το πρώτο μας χρέος δεν είναι λεφτά στους δανειστές μας. Είναι ένα καλύτερο μέλλον σε μας, τα παιδιά μας και ένας δρόμος προς τα εκεί.


2. Ναυάγιο του ΕΥΡΩ ή ναυάγιο της Ευρώπης ;

- Για να βρούμε την άκρη, ας τα πάρουμε με τη σειρά, με πρώτα τα ευρωπαϊκά. Είναι αλήθεια ότι η ζώνη του ΕΥΡΩ, όπως τη μάθαμε, μας τελείωσε. Πράγματι, από Μάαστριχτ, Νίκαια, Λισσαβώνα τίποτα δεν βγήκε αληθινό ! Η ΟΝΕ δεν έγινε ποτέ. Εκφυλίστηκε σε ζώνη κοινού νομίσματος με μεγάλες ανισότητες στα επίπεδα ανάπτυξης και τις οικονομικές πολιτικές των κρατών μελών της. Το ΕΥΡΩ τσακίστηκε κάτω από το βάρος του παραλόγου. Ορισμένοι - πολύ λίγοι είναι η αλήθεια - είχαμε προβλέψει την εξέλιξη αυτή. Οι ΕΥΡΩ φονταμενταλιστές μας έθεσαν εκποδών. Τώρα τι λένε άραγε ;

- Ασφαλώς δεν υποστηρίζω την έξοδο από το ΕΥΡΩ. Αντιθέτως, το σοβαρότερο κέρδος από την συμμετοχή μας μπορεί να αποδειχθεί ο επιμερισμός του κόστους της αστοχίας, ανάλογα με το μέγεθος κάθε κράτους μέλους. Ιδού λοιπόν ένας πρώτος ελληνικός στόχος. Θα προσπαθήσουμε, ασφαλώς, να σώσουμε ό,τι σώζεται. Αλλά ας είμαστε καθαροί : δεν συμπράττουμε στην απόπειρα διαιώνισης του σημερινού παραλόγου. Η ευθυγράμμισή μας με νεοπαγή, ευρω διαλυτικά imperium, θα ήταν καταστροφική. Ο λόγος απλός : θα οδηγούσε σε όλο και μεγαλύτερο χρέος προς ξένους δανειστές και βαρβαρότητα στην καθημερινή μας ζωή.

- Να στηρίξουμε λοιπόν δύο εγχειρήματα. Πρώτο, η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με ενιαίο τρόπο απεικόνισης μεγεθών για όλους, το χρέος να υπολογίζεται αθροιστικά ( δημόσιο, ιδιωτικό και τραπεζικό ) και την άμεση αναβίωση της οικονομικής ενοποίησης ( 1η και 2η φάση ΟΝΕ ⁄ πακέτα – σύγκλιση επιπέδων ανάπτυξης και εθνικών οικονομικών πολιτικών ). Και, δεύτερο, η ΔΙΟΡΘΩΣΗ με φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με τις δημόσιες επενδύσεις εκτός δημοσιονομικού ελλείμματος και, τέλος, το ευρωομόλογο, τουλάχιστον για έλλειμμα μέχρι το 3%.

Αν αυτά δεν γίνουν πέφτουν τίτλοι τέλους. Δεν επιχαίρουμε. Αλλά μηχανισμός ελεγχόμενης χρεωκοπίας από το 2013 ΟΧΙ. Κάντε τον χωρίς εμάς. Θέση μας : Ναυάγιο του ΕΥΡΩ όχι ναυάγιο της Ευρώπης. Αλλά και απόφαση μας : η Ελλάδα να ζήσει και μάλιστα καλύτερα, ό,τι κι αν γίνει στην ΕΕ !


3. Μια παγκόσμια μεταπολίτευση

Πάμε στην Δεύτερη κατάρρευση τώρα.

-Η Λήμαν Μπράδερς δεν είναι πια εδώ. Το Τέλος της Ιστορίας, η Νέα Τάξη Πραγμάτων, η Παγκόσμια Διακυβέρνηση - με τα αλλόκοτα ήθη και έθιμά τους - βρήκαν τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας : την πιο σκοτεινή του γωνιά. Οι πόροι ( ηθικοί, φυσικοί, τεχνολογικοί, υλικοί) τελείωσαν. Δεν υπάρχει πια περιθώριο για επαρκή, βιώσιμη μεγέθυνση. Η Παγκοσμιοποίηση δεν είναι σε κρίση. Η Παγκοσμιοποίηση κατέρρευσε !- Ο κατακερματισμός της κλεπτοκρατίας και των συμμοριών της ασφαλώς και δεν μας «χαλάει». Αντιθέτως … «Μεγάλη ταραχή θαυμάσια κατάσταση». Μας χαλάει όμως η προσπάθεια να στηθεί ξανά στα πόδια του το εγκληματικό αυτό σύστημα εξουσίας. «Έξοδο από την κρίση» αποκαλούν την απόπειρα οι αυτουργοί της. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε ! Στην παλινόρθωση του καπιταλισμού των συμμοριών, ανέφικτη ούτως ή άλλως, αντιπροτείνουμε την ολική μεταπολίτευση : την παράκαμψη του αδιεξόδου με μεγάλη αναδιανομή. Με πρόσθετους πόρους στην εργασία : δημόσιες επενδύσεις ⁄ κοινωνική ασφάλιση ⁄ βελτίωση για τις συνθήκες ζωής όλων. Με ρυθμίσεις για μια νέα παγκόσμια νομιμότητα : με G των χρεωμένων χωρών αντί αντί για G20, με ΟΗΕ εκτελεστικό για το περιβάλλον, τις αποτιμήσεις ⁄ αξιολογήσεις χωρών, τον έλεγχο ΜΜΕ και ΜΚΟ.

Τέρμα η συσσώρευση για σπατάλη. Αναδιανομή τώρα !Ιεράρχηση αντίστροφη με της παγκοσμιοποίησης : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ


4. Η άλλη οικονομική πρόταση βήμα - βήμα

- Για να δούμε τι θέλουμε. Υποστηρίζω : ακόμα μια δόση και τέρμα το μνημόνιο και οι επαχθείς τόκοι του ! Η Ελλάδα εκτός μηχανισμού, είτε με ευρωομόλογο, είτε χωρίς, πριν το καλοκαίρι του 2011. Εξοικονόμηση από διαφορά επιτοκίου και αναδιανομή τώρα ! Επανεκκίνηση οικονομικής ζωής. Ελλάδα δεν είναι μόνο το χρέος της ! Είναι και οι ληστείες εις βάρος της χώρας από ξένες και εγχώριες συμμορίες. Είναι όλες απαιτητές μέχρι δεκάρα. - Ελλάδα βέβαια, πέρα από τις κρατικές δοσοληψίες, είναι και ο πρωτογενής τομέας και η κοινωνική οικονομία ( κοινή ωφέλεια ) και η δημόσια περιουσία και παραγωγή. Όλα αυτά να τα αξιοποιήσουμε, όχι να τα πουλήσουμε !

-Υπάρχουν πάντα και οι φόροι. Για μας, οι φόροι δεν είναι για την αποπληρωμή δανείων μόνο. Είναι εργαλείο για αναδιανομή εισοδήματος και χρηματοδότηση επενδύσεων. Μειώσεις στον ΦΠΑ, επιδότηση του κόστους παραγωγής κοινωνικού έργου από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αύξηση χρηματοδότησης έρευνας και εφαρμογών της.


5.Νέα πορεία για την πατρίδα

- Για να τα συζητήσουμε αυτά μαζί έχουμε ανάγκη την εθνική ενότητα : να ξεπεράσουμε διαιρέσεις από το παρελθόν, ώστε, με περισσότερες δυνάμεις να πάμε μπροστά. Ενότητα βέβαια δεν σημαίνει ανοχή στην υπονόμευση του δημόσιου χώρου από κακεργέτες των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων. Αντιθέτως ! Καλό θα ήταν να σωπάσουν και να μη προκαλούν ώστε αντί να ασχολούμαστε μαζί τους, να ασχοληθούμε με το μέλλον μας. Δεν έχουμε ανάγκη ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών συνενόχων, αλλά ένα ξεκαθάρισμα τοπίου από τους κάθε λογής ληγμένους. Και θα το πετύχουμε.


Και μετά από όλα αυτά, υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό! Τι να πεις, και τι να κάνεις! Ο άνθρωπος είτε είναι παρανοϊκός είτε βαρέθηκε να μπαινο-βγαίνει στη Βουλή και ζητάει να εξασφαλιστεί! Αλλά το τελευταίο δεν το ... πολυβλέπω! 

Κώστας Γ. Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου