Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕ ΤΙΣ … ΧΕΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ … ΑΧΙΒΑΔΕΣ!

Είναι γνωστό ότι το savoir-vivre (σαβουάρ βίβρ), απαγορεύει … ρητά και κατηγορηματικά να ρωτήσει κάποιος μια γυναίκα για την ηλικία της… Έλα, όμως, που εκεί στη μακρινή Ιαπωνία δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς…

Σε πρόσφατη έρευνα μέσω του Διαδικτύου (Ίντερνετ), που έγινε στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», 1.700 Ιάπωνες από ολόκληρο, σχεδόν, το ηλικιακό φάσμα, απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα «γηραιότερα» κράτη μεταξύ εννέα χωρών, στις οποίες συγκαταλέγονταν κράτη από την Ασία και την Ευρώπη, καθώς και οι Η.Π.Α. Η μελέτη έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Χακουχόντο (Hakuhodo), που ειδικεύεται σε θέματα ζωής και μάθησης και υπάγεται στο διαφημιστικό γίγαντα Hakuhodo DY Holdings.

Οι περισσότεροι από τους μισούς αποφάνθηκαν ότι εάν η Ιαπωνία ήταν … άνθρωπος, αυτή τη στιγμή ηλικιακά θα βρισκόταν κάπου μεταξύ 51 και 52 χρόνων (51,7, για την ακρίβεια), ενώ η Κίνα θα ήταν κατά πολύ νεαρότερη με ηλικία στα 31,5 χρόνια! Συνεπώς, και κατά πολύ … ελκυστικότερη!.

Κατά σειρά αύξουσας ηλικίας, την Κίνα ακολουθεί η Σιγκαπούρη με ηλικία 32,5 χρόνων και η Ινδία με ηλικία 32,7 χρόνων!

Σύμφωνα με τα σχόλια των δημοσκόπων «η ηλικία που απέδωσαν οι Ιάπωνες στην Κίνα οφείλεται στην εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι για τη συγκεκριμένη χώρα, ότι είναι γεμάτη ενέργεια». Οι ερευνητές, επίσης, επεσήμαναν πως ήταν αναμενόμενο ότι στην Ιαπωνία θα αποδιδόταν μία μεγαλύτερη ηλικία, «αλλά όχι τόσο πολύ!»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, της Ιαπωνίας, σε αυτή την πρωτότυπη κατάταξη … γηραιότητας έπονται οι Η.Π.Α. με ηλικία 47,3 ετών και η Σουηδία με ηλικία 45,8 ετών. Η ηλικία που αποδόθηκε στην Ιταλία ήταν 44,6 έτη (είδες οι Ιταλίδες… Πάντα ώριμες, πάντα πεπειραμένες και πάντα …ελκυστικές;!).

Σε ότι αφορά στην εντύπωση περί μιας … «γηραιάς» Ιαπωνίας, η αιτιολόγηση που έδωσαν οι περισσότεροι ερωτηθέντες ήταν ότι υπάρχει η αίσθηση πως η χώρα έχει χάσει το δρόμο και την ορμή της, και επαναπαύεται σε μνήμες παλαιών μεγαλείων!!!

«Αν δεν προσπαθήσουμε σκληρά, νομίζω ότι όλα θα χαθούν» είπε σχετικά μία 52χρονη γυναίκα που συμμετείχε στην έρευνα. Επίσης, κάποιοι έδωσαν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ακόμα μεγαλύτερη ηλικία, φτάνοντας, στην περίπτωση μίας 43χρονης ερωτηθείσας, στα 70.

«Φτάσαμε στο αποκορύφωμα των δυνατοτήτων μας ως οικονομική υπερδύναμη και οι γειτονικές μας χώρες δεν θέλουν πολλές σχέσεις μαζί μας. Έχω την αίσθηση πως είμαστε μία χώρα που ανήκει στο παρελθόν» είπε, δικαιολογώντας την επιλογή της.

Οι δημοσκόποι δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τις «ηλικίες» άλλων εθνών… Όπως, επίσης, δεν έδωσαν εξηγήσεις γιατί ήταν τόσο … σύντομος ο κατάλογος των κρατών, τα οποία υπέβαλαν σε … «ηλικιακή» εξέταση…

Αλλά, ίσως, το έκαναν σκοπίμως!

Διότι για σκεφτείτε, να έθεταν κάτι … φτιασιδωμένες «γηραιές» κυρίες, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, σε κατάσταση… «ηλικιακού» ανταγωνισμού, με την εκχειλίζουσα … σφρίγος και εκρηκτικότητα Βραζιλία, για παράδειγμα, ή με την … εντόνως «εξωστρεφή» και εσχάτως επιδιώκουσα «στρατηγικό βάθος» Τουρκία, ή, τέλος, με την … «πεπειραμένη», «αεράτη» και … «αυτοκρατορική» Ρωσία! Πως θα σούφρωναν … τη μύτη οι «φλεγματική» κάτοικοι της ούτως ή άλλως … Γηραιάς Αλβιόνας, ή τι … γαλλικά θα "κατέβαζαν" … οι συμπαθείς «πετεινοί»!

Τώρα, σχετικά με εκείνο, … το άλλο που σας τριβελίζει το κεφάλι, δηλαδή, με το ποια, άραγε, «ανθρώπινη» ηλικία θα αποδιδόταν στην πάλαι ποτέ … «Ψωροκώσταινα» και εσχάτως … «Ζητιανογιώργαινα» (ή και «Καρπαζογιώργαινα», αν προτιμάτε…), θα σας συμβούλευα να αφήσετε τις … αισιοδοξίες, κατά μέρος!

Διότι, η κατάταξη που επιχειρήθηκε με βάση τα ερωτηματολόγια της προαναφερθείσας δημοσκόπησης αναφέρεται, δυστυχώς, σε «ανθρώπινη» ηλικία. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, η … Πατρίδα, τίθεται αυτομάτως εκτός των αποδεκτών ορίων!

Αλλά μην απογοητεύεστε! Για καθετί σ’ αυτόν τον πλανήτη υπάρχει εναλλακτική λύση!

Παρηγορηθείτε, λοιπόν, με την ιδέα ότι σε έναν κατάλογο … γενικευμένης «ηλικιακής κατάταξης» των κρατών, η … Ελλαδίτσα μας θα συναγωνιζόταν επάξια την συντριπτική πλειονότητα των ειδών της συμπαθούς τάξης ,,, των χελωνών (με μέγιστη ηλικία τα 150 χρόνια), ενώ θα είχε πολύ καλές πιθανότητες ακόμη και ενάντια σε πολλά είδη της τάξης των … δίθυρων μαλακίων (αχιβάδες), τα οποία επιζούν (κρατηθείτε!) … από 220 έως 410 χρόνια … στον πάτο της θάλασσας. Και όταν ομιλούμε, βέβαια, περί συναγωνισμού δεν ομιλούμε για την τελευταία, αλλά … για την πρώτη θέση της σχετικής λίστας.

Έτσι είναι! «Πας γαρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει», όπως λέει κι ο Ευαγγελιστής. Υπάρχει, τελικά, και κάτι στο οποίο είμαστε … πρώτοι, βρε παιδιά! Γι’ αυτό, σας λέω, μην απελπίζεστε…

Κώστας Γ. Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου