Επιστημονικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των Η.Π.Α. αποδεικνύουν ότι οι οσφρητικές μας ικανότητες διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής μας, ανάλογα με το τι έτρωγε και έπινε η μητέρα μας κατά την εγκυμοσύνη.
Τα νέα ευρήματα της αμερικανικής ερευνητικής ομάδας, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο δειθνές επιστημονικό περιοδκό Proceedings of the Royal Society – Part B, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ορισμένες οσμές θέτουν σε ενέργεια κάποιες σφαιρικές δομές (τα λεγόμενα σπειράματα) που βρίσκονται στον οσφρητικό βολβό και μεταφέρουν τα οσφρητικά σήματα από την ρινική κοιλότητα στον εγκέφαλο.
Τα σπειράματα εξειδικεύονται να αναπτύσσουν ορισμένα οσφρητικά ερεθίσματα περισσότερο από κάποια άλλα. Ανάμεσα στις πιο ισχυρές οσμές που αναγνωρίζει το έμβρυο είναι η οσμή της ίδιας της μητέρας του, που σχετίζεται βέβαια με όσα αυτή καταναλώνει στα γεύματά της.
Η συγκεκριμμένη διαδικασία ανάπτυξης είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού επιτρέπει στο νεογέννητο να μπορεί να αναγνωρίσει την οσμή της μητέρας του, αμέσως μετά τον τοκετό.
Δεν είμαι, βέβαια, ειδικός στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, αλλά θα σπεύσω πάραυτα να δικαιώσω απόλυτα τους αμερικανούς ερευνητές! Διότι δεν εξηγείται αλλιώς, το πώς μας … σέρνει από τη μύτη η μυρωδιά από το …. σπερχειαδίτικο κοκορέτσι, που μας έχει δώσει, πανελλαδικά, την ετικέτα των … «κοκορετσάδων», και που όσο κι αν προσπάθησαν να μας το «κόψουν» τα … καλόπαιδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν τα κατάφεραν…
Κόβονται, βρε παιδιά, τέτοιες συνήθειες… Αφού το λένε και οι Γιάνκηδες: Τις έχουμε από την κοιλιά της μάνας μας…
Κώστας Γ. Αρβανίτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου