Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ … ΕΜΦΡΑΓΜΑ!

Το απόλυτο … μποτιλιάρισμα επικρατεί, για μια ακόμη φορά, στο θέμα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων από ιδιώτες.

Κι αυτό γιατί το ενδιαφέρον των ιδιωτών κάθε είδους και κάθε μορφής που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά θυμίζει, πλέον, … Σπερχειό σε «κατεβασιά»!

Οι φρούδες ελπίδες που έχουν καλλιεργηθεί μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση ενός εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, οδήγησε στο γεγονός της κατάθεσης 32.500 αιτήσεων από διάφορες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες και οικιακούς καταναλωτές, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (;;;) ανέμενε μόλις 15.000 αιτήσεις κατά μέγιστο.

Να σημειωθεί ότι, στην περίπτωση, κατά την οποία, υπήρχε η γραφειοκρατική δυνατότητα, όλες αυτές οι αιτήσεις, να ικανοποιηθούν, το ύψος της παραγόμενης ισχύος από τις αντίστοιχες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα έφτανε περίπου στα 5.500 Μεγαβάτ, δηλαδή, στο … μισό της συνολικής εγκατεστημένης ενεργειακής ισχύος στη χώρα μας, η οποία μόλις και ξεπερνά τα 11.000 Μεγαβάτ!

Για να γίνει αντιληπτό σε ποια κατάσταση … εμφράγματος έχει οδηγηθεί το όλο ζήτημα, απλώς θα αναφέρουμε ότι ο στόχος που είχε τεθεί από την κεντρική πολιτεία, μέχρι το 2020 ήταν η εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά συστήματα να φθάσει τα 2.200 Μεγαβάτ.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, επικράτησε ανάλογο … αλαλούμ, δεδομένου ότι προβλεπόταν η αδειοδότηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων για συνολική ισχύ μέχρι 500 Μεγαβάτ, και οι υποβληθείσες αιτήσεις αντιστοιχούσαν σε συνολική ισχύ 3.500 Μεγαβάτ! Ως αποτέλεσμα, η όλη διαδικασία αδειοδότησης «πάγωσε» και επανεκκίνησε μετά 2 χρόνια με βάση ένα αναθεωρημένο – υποτίθεται – γραφειοκρατικό πλαίσιο, το οποίο, όπως δείχνουν τα πράγματα, με τη σειρά του αστόχησε…

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Καλά, οι προηγούμενοι διοικούντες μάθαιναν «στου Κασίδη το κεφάλι» και έπαιζαν τους μαθητευόμενους μάγους, με αποτέλεσμα ο λαός να τους στείλει στην αντιπολίτευση... Οι τωρινοί δεν έμαθαν από τα λάθη των παλιότερων, και κάνουν τα ίδια και χειρότερα… Πότε, επιτέλους, θα υπάρξει υπευθυνότητα σε αυτόν τον τόπο;

Πάντως, η μόνη εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να αποφύγει το «μποτιλιάρισμα» είναι αυτή που αφορά φωτοβολταϊκά σε στέγες. Για τα φωτοβολταϊκά αυτού του είδους εξακολουθούν να γίνονται δεκτές αιτήσεις από ιδιώτες ή από διαχειριστές πολυκατοικιών και είναι, προς το παρόν, εξασφαλισμένη η κανονική ροή εγκατάστασης.

Η εξέταση των υπολοίπων αιτήσεων, που κατατέθηκαν μέσα στο προηγούμενο καλοκαίρι, από επιχειρήσεις και επαγγελματίες παρουσιάζει απόλυτη στασιμότητα, αφού θα πρέπει να αξιολογηθούν πρώτα οι φάκελοι αιτήσεων των αγροτών, οι οποίοι εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Συνεπώς, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα τρίμηνο ή τετράμηνο ώστε να αδειοδοτηθούν, και οι εγκαταστάσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο 2011, αλλά άγνωστο πότε ακριβώς…

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Δ.Ε.Η., εξαιτίας των χιλιάδων φακέλων που έχουν συσσωρευτεί στα γραφεία τους για εξέταση, έχουν προχωρήσει σιωπηρά σε ένα είδος λευκής απεργίας, διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό για τον «αδικαιολόγητο» φόρτο εργασίας που έχουν επωμισθεί εξαιτίας της προχειρότητας του αρμόδιου υπουργείου…

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον εξαιρετικά παρήγορο για την περιοχή μας το γεγονός ότι οι αγροτικές αιτήσεις εξετάζονται κατά προτεραιότητα! Αλλά, κι εδώ τα πράγματα είναι «ειδυλιακά» μέχρι ενός σημείου, αφού και να αποκτήσει κανείς την πολυπόθητη άδεια, θα μείνει στο … «περίμενε», αφού οι εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ, αδυνατούν λόγω πληθώρας παραγγελιών να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Νίκου Κόγια, από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας, που ενώ, μετά από μακρό χρόνο.αναμονής, έλαβε άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στοιχείων σε αγρόκτημα του στη θέση «Καθίστρες» του οικισμού Διλόφου, και έχει προβεί στη διαμόρφωση των βάσεων στήριξης και την εγκατάσταση του λοιπού εξοπλισμού, βρίσκεται και πάλι στη δυσάρεστη θέση να περιμένει, εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες, την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ από την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της, στην παρούσα συγκυρία…

Γενικά, και μια και το έφερε η κουβέντα, όλη αυτή η υπόθεση των φωτοβολταϊκών είναι μάλλον άλλη μια «φούσκα» και θυμίζει … ολίγον Χρηματιστήριο! Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι Τράπεζες έχουν εμπλακεί γερά στο όλο παιχνίδι… Και είναι «φούσκα» που θα πάρει κόσμο στο λαιμό της… Γιατί και οι χρόνοι για την αδειοδότηση είναι μεγάλοι, και η σχετική επένδυση απαιτεί πολλά χρήματα και μακρύ χρόνο απόσβεσης (6-7 χρόνια), και η εγκατάσταση, όπως είδαμε, καθυστερεί χαρακτηριστικά, και η συντήρηση είναι ακριβή, και η απορρόφηση της παραγόμενης ισχύος είναι εξασφαλισμένη μόνο για 20 χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι η ισχύς καταλήγει στη Δ.Ε.Η. και ότι δεν θα έχουμε κάποια απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα ρίξει τις τιμές (κάτι όμως που ήδη βρίσκεται στο στάδιο προχωρημένης διαβούλευσης…). Συνεπώς, τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, και οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ-πολύ προσεκτικοί…

Μετά τα όσα προαναφέρθηκαν, μου γεννιούνται κάποιες μικρές, τόσες δα, απορίες! Και θα ήθελα (δεν κρατιέμαι, δεν κρατιέμαι…) να θέσω μερικά εύλογα ερωτήματα προς την νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή, του νέου καλλικράτειου Δήμου Μακρακώμης: Εξακολουθεί, ο νέος Δήμαρχος, ο κ. Παπαευθυμίου. να επιμένει ότι θα προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτήρια του Δήμου; Πόση επαφή με την πραγματικότητα έχει μία τέτοια προοπτική, την οποία διατυμπάνιζε από το προεκλογικό βήμα, υπό το φως του προαναφερθέντος … εμφράγματος στην όλη διαδικασία αδειοδότησης, όταν μάλιστα δεν έχει υποβληθεί καν σχετική αίτηση, από έναν Δήμο, που ουσιαστικά θα υπάρξει μόνο μετά την 1/1/2011; Πότε, ακριβώς, πιστεύει ότι θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά στο κτήριο του Δημαρχείου στη Σπερχειάδα ή στα κτήρια των παλαιών δημαρχείων της Μακρακώμης και του Αγ. Γεωργίου; Μέσα στο χρονικό διάστημα της θητείας του, μέσα στο χρονικό διάστημα μιας δυνητικής δεύτερης θητείας του, ή μήπως σε αόριστο χρόνο; Και πότε ακριβώς θα αποσβέσει ο Δήμος μια τέτοια επένδυση;

Δεν περιμένω, βέβαια, απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα! Τις απαντήσεις αυτές μπορεί να τις δώσει μόνον κάποιος σχετικός και γνώστης. Οι άσχετοι, ως γνωστόν, οι ευκαιριακοί και οι ημιμαθείς μόνο υπόσχονται και αντιγράφουν… Και όταν φθάσει η ώρα της κρίσης και η ώρα να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, το στρίβουν … αλά Γαλλικά! Ή μήπως θα έπρεπε να πω … αλά φωτοβολταϊκά;

Κώστας Γ. Αρβανίτης 

1 σχόλιο:

  1. Είναι τραγικό αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τα φωτοβολταικα. Κανονικά το κράτος θα έπρεπε να ενθαρρύνει τους πολίτες να τα αξιοποιούν γιατί είναι πολύ οικονομικά και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή