Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΛΕΤΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ... «ΣΤΗΜΕΝΟ»;

Όπως πληροφορούμαστε, από ρεπορτάζ της αθλητικής εφημερίδας «ΕΞΕΔΡΑ», την οργισμένη παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Μπισταξή έχει προκαλέσει το ... περίεργο αποτέλεσμα ενός διεθνούς ποδοσφαιρικού αγώνα, στον οποίο συμμετείχε η μικτή ομάδα ... της ΕΠΣ Φθιώτιδας!

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αγώνα της φάσης των ομίλων του επίσημου διεθνούς τουρνουά με την επωνυμία 7ο UEFA Region’s Cup που διεξήχθη στη Μάλτα, με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών ομάδων από περιφέρειες της Ευρώπης, και στο οποίο, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, συμμετείχε η μικτή ομάδα της ΕΠΣ Φθιώτιδας, η οποία είχε πάρει το ... πολυπόθητο εισιτήριο αφού στον εγχώριο προκριματικό είχε καταβάλει με σκορ 4-1 την μικτή ομάδα της ΕΠΣ Λάρισας.

Η ομάδα της ΕΠΣ Φθιώτιδας συμμετείχε στον ίδιο όμιλο με την εκπρόσωπο της Μάλτας, την ισπανική Γκαλέγκα και την γερμανική Βαρτεμπέργκιχερ. Στους δύο πρώτους αγώνες της, ήλθε ισόπαλη 0-0 με τη Μάλτα, ενώ ηττήθηκε με σκορ 3-1 από την ομάδα της Γκαλέγκα. Στον τελευταίο αγώνα της αντιμετώπιζε τους Γερμανούς χωρίς ελπίδα πρόκρισης, ακόμη και με νίκη, αφού είχε ηττηθεί από τους Ισπανούς, οι οποίοι είχαν νικήσει τους Μαλτέζους και είχαν έλθει ισόπαλοι με τους Γερμανούς. Ουσιαστικά, όμως ούτε οι Γερμανοί είχαν βάσιμες ελπίδες πρόκρισης, αφού παρά την νίκη τους επί των Μαλτέζων και την ισοπαλία με τους Ισπανούς, υστερούσαν από τους τελευταίους ... δραματικά στη διαφορά τερμάτων. Για να επιτύχουν μάλιστα την πρόκριση στον τελικό του τουρνουά, χρειάζονταν να πετύχουν νίκη με 13 τέρματα διαφορά. Σε εκείνη την περίπτωση θα άφηναν εκτός τελικού τους Ισπανούς...

Ο αγώνας μεταξύ της μικτής ομάδας της ΕΠΣ Φθιώτιδας και των Γερμανών εξελίχθηκε σε πραγματική ... παρωδία. Στο 81ο λεπτό το σκορ ήταν 7-1 υπέρ των Γερμανών. Απέμεναν λοιπόν 9 λεπτά συν τις καθυστερήσεις για να πετύχουν άλλα ... 7 τέρματα, ώστε να πάρουν την πρόκριση! Και, ω του θαύματος, τα ... πέτυχαν, και με τελικό σκορ ... 14-1 (και τη διαφορά που ήθελαν), πέρασαν στον τελικό!

Υπολογίζεται ότι στο τελευταίο μέρος του αγώνα, οι Γερμανοί πετύχαιναν 1 τέρμα κάθε περίπου 1.5 λεπτό! Δηλαδή, ο αγώνας στο φινάλε του είχε ... απλοποιηθεί στο σκηνικό «γκολ-σέντρα-ξανά γκολ» ... και ούτω καθεξής!

Και αναρωτιέται κάποιος με στοιχειώδεις γνώσεις ποδοσφαίρου τα εξής:

1) Με δεδομένο ότι το σκορ είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις στο 81ο λεπτό (7-1 υπέρ των Γερμανών) και αφού το γκολ της ... «τιμής» είχε επιτευχθεί για την ΕΠΣ Φθιώτιδας, γιατί οι παίκτες της δεν ... παρατάχθηκαν και οι 11 ή όσι είχαν απομείνει, τέλος πάντων, (αφού δεν γνωρίζουμε αν υπήρξαν αποβολές παικτών για την ΕΠΣ Φθιώτιδα), και να αφήσουν τους Γερμανούς να σουτάρουν ... ελεύθερα από από ... γούσταραν; Σε αυτή την περίπτωση, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι Γερμανοί ήταν αδύνατον να πετύχουν ... 7 γκολ σε 10-12 λεπτά (μαζί με τις καθυστερήσεις)! Και η τιμή της φανέλας θα είχε σίγουρα μεγαλύτερες πιθανότητες να σωθεί, από ότι στην περίπτωση, που οι παίκτες της ΕΠΣ Φθιώτιδας ... ανοίγονταν για να μειώσουν το σκορ! Κάτι που μοιάζει, βέβαια, απίθανο να συνέβη, αφού ο αριθμός των γκολ που πέτυχαν οι Γερμανοί, και το περιορισμένο του χρόνου, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Φθιώτες ... δεν πέρασαν καν τη σέντρα στο τελευταίο επίμαχο μέρος του παιχνιδιού!

2) Ακόμη και στην περίπτωση που οι Φθιώτες ... έδιναν 7 απανωτά πέναλτι στους Γερμανούς (πράγμα αδύνατον, τόσο με βάση τον περιορισμένο καθαρό χρόνο παιγνιδιού στο χρονικό διάστημα των 10-12 λεπτών που απέμεναν, όσο και με βάση το γεγονός ότι θα υπήρχαν οι συνήθεις ... διαμαρτυρίες, ώσπου να εκτελεστεί το καθένα από αυτά), υπήρχε περίπτωση ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να ευστοχήσουν και στα ... 7; Όλο και κάποιο θα κατέληγε άουτ ή σε κάποιο δοκάρι, και πιθανόν κάποιο ή κάποια να αποκρουόταν από τον ... τροχονόμο τερματοφύλακα των Φθιωτών! Οπότε πάλι θα ήταν αδύνατο να φθάσουμε σε τέτοιο σκορ!

Τι συμπεραίνει λοιπόν κάποιος από όλα αυτά; Ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός αγώνας ανήκει αυτομάτως στην κατηγορία των αυταπόδεικτα “στημένων παιχνιδιών”. Διότι, μπορεί ο παλιός Άγγλος σέντερ φορ Γκάρι Λίνεκερ, τα είχε πει το περιώνυμο απόφθεγμα «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιγνίδι που όλοι παίζουν για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν .... οι Γερμανοί», αλλά ... όχι κι έτσι βρε παιδιά! Εδώ το στήσιμο «βγάζει» μάτι, και ξεπερνά ακόμη κι εκείνο του ... αλήστου μνήμης αγώνα της δεύτερης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978, μεταξύ της διοργανώτριας Αργεντινής και της εθνικής ομάδας του Περού, όπου οι Αργεντίνοι χρειάζονταν νίκη με 4 γκολ διαφορά, για να αφήσουν εκτός τελικού τη Βραζιλία, και «κατόρθωσαν» να νικήσουν με 6-0, χάρη σε έναν ... αρχιτροχονόμο τερματοφύλακα του Περού, ονόματι Κιρόγκα, που είχε αργεντίνικη καταγωγή, και που σ’ εκείνο το ματς είχε αφήσει να περάσει... ο,τιδήποτε πήγαινε μέσα!

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Φθιώτιδας και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στη Μάλτα, κ. Κουτρουμάνος, είχε το ... απύθμενο θράσος, μετά το τέλος του ... απίθανου αυτού αγώνα, να κάνει την ακόλουθη δήλωση: «Για το σκορ έφταιξε η ...κούραση των παικτών αλλά και η ανωτερότητα των αντιπάλων! Η εμπειρία όμως που απέκτησαν τα παιδιά, δεν συγκρίνεται με κανένα αποτέλεσμα. Η μικτή Φθιώτιδας κρατά για δύο χρόνια τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας. Τώρα που υπάρχει και αυτή η εμπειρία, η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη!!».

Από τις ... εμβριθέστατες αυτές δηλώσεις του κ.Κουτρουμάνου, ο οποίος είναι ... παρακαλώ και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο., μπορούμε άνετα να συνάγουμε τα εξής συμπεράσματα:

1) Ότι ο κ. Κουτρουμάνος, ως γνήσιος Φθιώτης, έχει ... απόλυτα ενστερνιστεί το παράδειγμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες! Μάλιστα, έχουμε την εντύπωση ότι, κάθε βράδυ, κοιμάται ... με τις «Ιστορίες» του Ηροδότου κάτω από το προσκεφάλι του!

2) Ότι ο κ. Κουτρουμάνος έχει μεγάλο σεβασμό στην ... εμπειρία! Αλλά, αν κατά τον Ντέργουντ Φίντσερ, «Η εμπειρία είναι ό,τι μας επιτρέπει να να επαναλάβουμε τα λάθη μας με μεγαλύτερη φινέτσα», ο κ. Κουτρουμάνος δεν φαίνεται να διαθέτει και πολύ ... εμπειρία (για ... φινέτσα ας μη μιλήσουμε καλύτερα...)!

3) Ότι την επόμενη φορά, μπορούμε να ελπίζουμε σε καμιά ... εικοσάρα από τους Ολλανδούς, για παράδειγμα, ή σε καμιά ... σαραντάρα από τους Ισπανούς, που θα μας έχουν ... άχτι, και με το δίκιο τους ... τα συμπεθέρια!

4) Ότι «κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη»! Έτσι αντιλαμβάνεται την εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου ... σε διεθνές επίπεδο, ο ... καλός αυτός κύριος, που ως μέλος του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. θα έπρεπε να «κόβεται» για το διεθνές πρεστίζ του αθλήματος που υποτίθεται ότι υπηρετεί, ιδίως μάλιστα μετά το έπος της Πορτογαλίας το 2004.

Η θλιβερή αυτή ιστορία, έχει προκαλέσει, όπως ήδη αναφέραμε, την οργή του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπισταξή, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Σ. Πιλάβιο, με την οποία τον πληροφορεί ότι διακόπτεται άμεσα η επιχορήγηση προς την ΕΠΣ Φθιώτιδας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το ματς «αυταπόδεικτα προσυνεννοημένο»!

Ιδού η πλήρης επιστολή του κ. Μπισταξή προς τον κ.Πιλάβιο:

“Έκπληκτος και άναυδος πληροφορήθηκα από το δημοσίευμα το οποίο σας αποστέλλω, το θέμα με την ΕΠΣ Φθιώτιδας. Αν αληθεύουν τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για περίπτωση πρωτοφανούς δυσφήμισης του αθλήματος, καταρράκωσης κάθε έννοιας ευ αγωνίζεσθαι σε διεθνές περιβάλλον και αυταπόδεικτης προσυνεννόησης. Είμαι βέβαιος ότι η ΕΠΟ θα διερευνήσει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και θα μας ενημερώσει σχετικά με τις όποιες αποφάσεις των οργάνων της. Με λύπη οφείλω να σημειώσω ότι κάθε κρατική επιχορήγηση προς την ΕΠΣ Φθιώτιδας αναστέλλεται μέχρι την πλήρη εκκαθάριση του θλιβερού αυτού ζητήματος”

Ευτυχώς, υπάρχει ακόμη λίγη ευθιξία, σε αυτόν τον τόπο! Έστω και στο χώρο του ποδοσφαίρου! Όπου ως γνωστόν τα «τρωκτικά» και οι «λαδοπόντικες» έχουν επιδοθεί, εδώ και χρόνια, σε ... «ξέφρενα πάρτι» διασπάθισης εκατομμυρίων Ευρώ!


Κώστας Γ. Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου