Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ…

Η λαίλαπα της οικονομικής και δανειακής κρίσης της χώρας, που έφερε ως «μποναμάδες» στους Έλληνες…δραστικές περικοπές μισθών και μια βαθιά εργασιακή και οικονομική αβεβαιότητα, έχει στήσει στο απόσπασμα τον τουριστικό τομέα της χώρας, και ιδίως τον τομέα του ορεινού χειμερινού τουρισμού.

Το κλίμα, σε ότι αφορά, τις κρατήσεις για διακοπές κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι παγωμένο (σε πλήρη αντίθεση με τον καιρό…) και υποτονικό. Μόλις 20 ημέρες πριν από τις γιορτές, μόνο η Αράχωβα, στην οποία η πληρότητα αγγίζει το 80%, φαίνεται να «διασώζεται». Στους υπόλοιπους χειμερινούς προορισμούς η πληρότητα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 60%, παρά το γεγονός ότι οι προσφορές των ξενοδοχείων και των τουριστικών γραφείων είναι και φθηνότερες (π.χ. δίκλινο δωμάτιο φθηνότερο κατά 20 Ευρώ σε σχέση με πέρυσι, δωρεάν διαμονή των παιδιών στο δωμάτιο των γονέων) και πιο πλουσιοπάροχες (π.χ. πλουσιότατο πρωινό, ημιδιατροφή και ρεβεγιόν), σε σχέση με άλλες παλαιότερες εποχές.

Μια αχτίδα φωτός διαφαινόταν ότι θα υπάρξει από την πλευρά των ξένων τουριστών, που όμως δεν προτιμούν τις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατευθύνονται στα νησιά των Δωδεκανήσων και στην Κρήτη. Συνεπώς, ούτε από εκεί ο ορεινός χειμερινός τουρισμός ελπίζει κάτι σημαντικό…

Γενικά, τα «κουτσουρεμένα» πλέον εισοδήματα σε συνδυασμό με το άγχος για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας, κάνουν και τους λίγους «τολμηρούς» να περιορίζουν τις γιορτινές εξορμήσεις τους σε διάρκεια που δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τις δύο διανυκτερεύσεις! Έτσι, δημοφιλείς ορεινή προορισμοί όπως τα Ζαγοροχώρια, τα χωριά της Ευρυτανίας, τα Καλάβρυτα, τα χωριά του Πηλίου, και τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα παρουσιάζουν πρωτοφανή διαθεσιμότητα, αφού η πτώση της ζήτησης κυμαίνεται από 15% έως 50% σε σχέση με πέρυσι, ανάλογα με τον προορισμό.

Τώρα θα μου πείτε: Καλά αυτό το περιμέναμε! Σε κρίση είμαστε, στην τσέπη του Έλληνα έχει πέσει «βαρύς χειμώνας», όλοι πορευόμαστε σε θολό τοπίο και δεν βλέπουμε και φως από πουθενά! Εσύ, τι νόμιζες; Πως θα ήταν αλλιώτικα τα πράγματα;

Όχι, βρε παιδιά, τα ίδια σκέφτομαι κι εγώ! Απλά, αναρωτιέμαι…

Αναρωτιέμαι, τι περίμεναν, όλοι εκείνοι, οι …καλοί κύριοι που τον Ιούνιο του 2007 κατά τη συζήτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό στα Δημοτικά Συμβούλια των καποδιστριακών Δήμων που απαρτίζουν σήμερα τον Δήμο Μακρακώμης, σύσσωμοι υπερψήφιζαν το … απίθανο των απιθάνων, ότι δηλαδή οι περιοχές, που εκπροσωπούσαν ως αιρετοί, … τάχα ανήκαν στην κατηγορία … των αναπτυσσόμενων τουριστικά περιοχών, με περιθώρια … ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού!

Τι περίμεναν, όλοι αυτοί οι αυτοδιοικητικοί … φωστήρες, που απέρριπταν ως άκρως υποτιμητική για τις περιοχές τους, την πρόταση των λίγων αλλά ενημερωμένων, για ένταξη των περιοχών του νέου ενιαίου Δήμου στην κατηγορία αυτών που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού, αλλά στις οποίες άλλες οικονομικές δράσεις (ή και χρόνιες αδράνειες…) έχουν επισκιάσει τον τουρισμό;

Τι περίμεναν όλοι αυτοί οι ανευθυνο-υπεύθυνοι ημιμαθείς που κολακεύονταν να ονειρεύονται ότι η περιοχής μας θα μπορούσε να γίνει ως δια μαγείας και μέσα από σχέδια επί χάρτου…Αράχωβα, και απέρριπταν μετά βδελυγμίας να συντροφέψουν τα Άγραφα, τα Πομακοχώρια και τα χωριά της Ροδόπης;

Μπορούν μήπως να μας πληροφορήσουν σήμερα, αυτοί οι … οραματιστές, ποια είναι … η πληρότητα των καταλυμάτων στην περιοχή μας ενόψει εορτών;

Μπορούν άραγε να μας πληροφορήσουν τι έγιναν τα απίθανα σχέδιά τους για … χιονοδρομικά κέντρα και … χιονοτσουλήθρες, για ορειβατικό τουρισμό, για θηρευτικό τουρισμό, και άλλα βαρύγδουπα και … εξωφρενικά;

Μπορούν ίσως να μας πληροφορήσουν … πόσους τουρίστες είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε στις τότε … αναπτυσσόμενες τουριστικές υποδομές των χωριών μας, σήμερα, που οι δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί έγιναν οικονομικά δυσπρόσιτοι για την τσέπη του Έλληνα;

Πολύ αμφιβάλλω!

Δεν αμφιβάλλω, όμως, καθόλου για τέσσερα-πέντε πράγματα.

• Δεν αμφιβάλλω, ότι όταν δούμε τουρίστα στην περιοχή μας τον αντιμετωπίζουμε με το δέος της πρώτης επαφής με … εξωγήινο ον!

• Δεν αμφιβάλλω, ότι δύο τουλάχιστον ασθένειες είναι ανίκητες: η βλακεία παντός είδους και παντοίας μορφής, και οι … μαγουλάδες!

• Δεν αμφιβάλλω ότι ο χρυσός κι ο τενεκές έχουν την ίδια λάμψη, οπότε εύκολα πολλοί … απληροφόρητοι επενδύουν, με χαρακτηριστική ευκολία, στον τενεκέ!

• Δεν αμφιβάλλω ότι η επένδυση σε τενεκέ (λέγε με επανεκλογή κάποιων … απίθανων), είναι τελικά πιο μακροχρόνια και σταθερή από αυτή σε χρυσό!

• Και δεν αμφιβάλλω ότι όταν επενδύεις σε τενεκέ, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (λέγε με κάλπη…), ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

Για όλα τα άλλα, επιτρέψτε μου να διατηρώ επιφυλάξεις… Μεταξύ άλλων, και για το αν υπάρχει, τελικά, σωτηρία γι’ αυτό τον υπέροχο αλλά δύσμοιρο τόπο…

Κώστας Γ. Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου