Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ … [2]

Ο δεύτερος γύρος των Δημοτικών Εκλογών στο Δήμο Μακρακώμης υπήρξε μία αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο Σπερχειαδίτες υποψηφίους Δημάρχους: Τον κ. Ν.Τζιβελέκα, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Σελίδα» και του κ. Ευθ. Παπαευθυμίου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Δημιουργική Συνεργασία». Ο πρώτος «μπήκε» στον δεύτερο γύρω ως «φαβορί», λόγω του ποσοστού που έλαβε στον πρώτο γύρο (42.59%), ενώ ο δεύτερος ήταν το «αουτσάϊντερ», αφού στον πρώτο γύρο είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις το 32.14% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Το τελικό αποτέλεσμα υπήρξε μια μεγάλη έκπληξη και σηματοδότησε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές που σημειώθηκαν πανελλαδικά στον δεύτερο γύρο των Δημοτικών Εκλογών: Ο κ.Παπαευθυμίου εξελέγη Δήμαρχος Μακρακώμης με ποσοστό 53.51% έναντι ποσοστού 46.49% του κ. Τζιβελέκα!

Θα επιχειρήσουμε, στη συνέχεια, να αναλύσουμε το αποτέλεσμα αυτό, προσπαθώντας να μελετήσουμε διεξοδικά τους παράγοντες που το διαμόρφωσαν. Παράλληλα, θα επιχειρήσουμε να θέσουμε το εν λόγω αποτέλεσμα μέσα στα πλαίσια των πραγματικών διαστάσεών του. Σε μελλοντική ανάρτησή μας θα κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε στην επιφάνεια τις προεκτάσεις του και τα δεδομένα τα οποία προοιωνίζει για το μέλλον του Δήμου.



Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ 14ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:

Για την ανάλυση που θα ακολουθήσει, θα ήταν σκόπιμο, κατ’ αρχήν να παραθέσουμε … τα γεγονότα, δηλαδή τα αποτελέσματα της κάλπης, τόσο τα συνολικά όσο και τα ανά εκλογική περιφέρεια και τις δύο Κυριακές. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ως εξής:

Αποτελέσματα σε ολόκληρο τον Δήμο (1η Κυριακή)
Εγγεγραμμένοι: 20.277. Ψήφισαν: 13.385 (66.01%).
Έγκυρα: 12.897 (96.35%). Άκυρα: 381 (2.85%). Λευκά: 107 (0.80%)
Έλαβαν:
Υποψήφιος       Ψήφοι    Ποσοστό
Τζιβελέκας       5.493     42.59%
Παπαευθυμίου  4.145      32.14%
Κρητικός          2.615      20.28%
Ράμμος               644       4.99%


Αποτελέσματα σε ολόκληρο τον Δήμο (2η Κυριακή)
Εγγεγραμμένοι: 20.277. Ψήφισαν: 10.510 (51.83%).
Έγκυρα: 10.055 (95.67%). Άκυρα: 277 (2.64%). Λευκά: 178 (1.69%)
Έλαβαν:
     Υποψήφιος        Ψήφοι    Ποσοστό
Παπαευθυμίου        5.380      53.51%
Τζιβελέκας             4.675      46.49%


Αποτελέσματα στην Εκλογική Περιφέρεια
Αγίου Γεωργίου (1η & 2η Κυριακή)
Έλαβαν:
                               1η Κυριακή                      2η Κυριακή
Υποψήφιος         Ψήφοι    Ποσοστό       Ψήφοι       Ποσοστό
Τζιβελέκας             959        44.85%           765           50.46%
Παπαευθυμίου       756         35.36%           751           49.54%
Κρητικός               382         17.87%             -                 -
Ράμμος                   41            1.92%             -                 -


Αποτελέσματα στην Εκλογική Περιφέρεια
Μακρακώμης (1η & 2η Κυριακή)
Έλαβαν:
                                1η Κυριακή                  2η Κυριακή
Υποψήφιος        Ψήφοι     Ποσοστό      Ψήφοι     Ποσοστό
Τζιβελέκας          1.526        33.12%         1.425       42.16%
Παπαευθυμίου       715        15.52%         1.955       57.84%
Κρητικός             2.017       43.78%              -             -
Ράμμος                  349          7.58%              -             -

Αποτελέσματα στην Εκλογική Περιφέρεια
Σπερχειάδας (1η & 2η Κυριακή)
Έλαβαν:
                               1η Κυριακή                  2η Κυριακή
Υποψήφιος       Ψήφοι     Ποσοστό       Ψήφοι      Ποσοστό
Τζιβελέκας         2.758      48.45%           2.256        47.18%
Παπαευθυμίου    2.491     43.76%           2.526        52.82%
Κρητικός              195        3.43%                -                -
Ράμμος                248         4.36%                -                -

Αποτελέσματα στην Εκλογική Περιφέρεια
Τυμφρηστού (1η & 2η Κυριακή)
Έλαβαν:
                                1η Κυριακή                  2η Κυριακή
Υποψήφιος        Ψήφοι     Ποσοστό      Ψήφοι     Ποσοστό
Τζιβελέκας            250          54.35%         229          60.74%
Παπαευθυμίου      183          39.78%         148          39.26%
Κρητικός                 21           4.57%            -                -
Ράμμος                     6            1.30%            -                -

• Το πρώτο σημείο που οφείλει οπωσδήποτε να επισημάνει κάποιος για την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Νοεμβρίου, είναι το γεγονός της εξαιρετικά αυξημένης αποχής των ψηφοφόρων από την κάλπη. Ενώ στον πρώτο γύρο προσήλθαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 13.385 δημότες, στον δεύτερο γύρο προσήλθαν μόλις 10.510 ψηφοφόροι, επί συνόλου 20.277 εγγεγραμμένων. Η αποχή έφτασε στο δυσθεώρητο ποσοστό του 48.17%, γεγονός που σημαίνει ότι 9.767 δημότες γύρισαν τις πλάτες και στους δύο υποψηφίους, μη θεωρώντας κανένα από τους δύο κατάλληλο να διαχειριστεί τα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής! Η αποχή – όχι βέβαια τέτοιας έκτασης – ήταν όπως αναλύσαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση μάλλον αναμενόμενη, για λόγους που εξηγήσαμε εκεί. Το γεγονός ότι έφθασε σε τέτοια μεγέθη μπορεί να εξηγηθεί μόνο μέσα από την ακόλουθη οπτική θεώρηση:

(1) Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στον πρώτο γύρο με το επιπλέον κίνητρο της σταυροδοσίας συγγενών και φίλων ή/και υποψηφίων που άξιζε, κατά τη γνώμη τους, να ενισχυθούν προκειμένου να συμμετέχουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Από τη στιγμή, κατά την οποία, στη δεύτερη αναμέτρηση έλειψε η ανάγκη της σταυροδοσίας, και η αναμέτρηση περιορίστηκε στην επιλογή μεταξύ δύο προσώπων, πολλοί έχασαν το ενδιαφέρον τους, και σε συνδυασμό με το οικονομικό κόστος, προτίμησαν (κυρίως οι ετεροδημότες…) να μείνουν στα σπίτια τους, μη αντιλαμβανόμενοι, ίσως, ότι προκειμένου να εκλεγούν οι υποψήφιοι στους οποίους έδειξαν την προτίμησή τους κατά την πρώτη Κυριακή, θα έπρεπε να εκλεγεί και ο συνδυασμός υπό τη σημαία του οποίου κατέβηκαν στις εκλογές… Με το να απέχουν, άφησαν «μισοτελειωμένη» τη δουλειά, και καθόρισαν άθελά τους (;) το τελικό αποτέλεσμα…

(2) Σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων από τις εκτός Σπερχειάδας, εκλογικές περιφέρειες απείχαν διότι δεν υπήρχε στον δεύτερο γύρο υποψήφιος από την περιοχή τους. Το τοπικιστικό συναίσθημα έπαιξε και στην συγκεκριμένη περίπτωση το ρόλο του… Οι ψηφοφόροι της Μακρακώμης και του Αγίου Γεωργίου (κυρίως) αλλά και του Τυμφρηστού (σε μικρότερο βαθμό), άφησαν τους δύο Σπερχειαδίτες μονομάχους «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» με «τσιμπίδες», κυρίως από την περιοχή σημαντικής εκλογικής επιρροής τους και αδιαφόρησαν αδικαιολόγητα, για το ποιος θα διοικήσει τον Δήμο, αφού ούτως ή άλλως δεν ήταν «δικός τους»…

(3) Η σημαντική υπεροχή του κ. Τζιβελέκα έναντι του κ. Παπαευθυμίου έπαιξε και αυτή το ρόλο της στην δημιουργία του φαινομένου της πολύ υψηλής αποχής, δεδομένου ότι στο επιτελείο του πρώτου είχε δημιουργηθεί η πλανερή εντύπωση ότι όλα κρίθηκαν, και ότι χρειαζόταν απλώς ένα «φύσημα» για να κερδηθεί η εκλογή… Αυτό ήταν, εξαρχής, μία αυτοκαταστροφική λογική, και ορισμένα στελέχη και υποστηρικτές της «Νέας Σελίδας» επεσήμαναν ότι μπορεί να καταλήξει να γίνει «μπούμεραγκ» για τον συνδυασμό, αλλά δεν εισακούστηκαν Το χειρότερο ήταν ότι η ψυχολογία αυτή είχε μεταφερθεί και στους ψηφοφόρους, που πιστεύοντας ότι έχουν «τελειώσει τη δουλειά», δίνοντας … το μάθημα που έπρεπε στον αντίπαλο, δεν κινητοποιήθηκαν την δεύτερη Κυριακή, αλλά προτίμησαν … να απολαύσουν, από τους καναπέδες των σπιτιών τους, την μεγάλη ανατροπή!

(4) Η πικρία των υποψηφίων που δεν εκλέγονταν κατά την πρώτη Κυριακή με τον συνδυασμό «Νέα Σελίδα» ως Δημοτικοί ή ως Τοπικοί Σύμβουλοι Σύμβουλοι ή που φαινόταν ότι δεν είχαν καμία ελπίδα να εκλεγούν, ακόμη και στην περίπτωση που ο συνδυασμός θα επικρατούσε τελικά στο δεύτερο γύρο, ήταν ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας της υψηλής αποχής. Οι εν λόγω υποψήφιοι δεν είχαν τον λόγο, τη διάθεση, το σθένος ή και τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν τους ετεροδημότες, ιδίως όταν έβλεπαν τους … αριστεύσαντες του συνδυασμού να ερίζουν για την πρωτιά και, επιπλέον, όταν είχαν υποπέσει στην αντίληψή τους καταστάσεις που παρέπεμπαν σε κατευθυνόμενες σταυροδοσίες και σε ανίερες εσωτερικές συμμαχίες προς εκλογή συγκεκριμένων προσώπων και αποκλεισμό άλλων από την πιθανότητα να εκλεγούν στο μελλοντικό Δημοτικό Συμβούλιο… Οι αποτυχόντες αδιαφόρησαν επιδεικτικά για την τύχη ενός συνδυασμού, που είχε ήδη φροντίσει να αδιαφορήσει με προκλητικό τρόπο για αυτούς…

(5) Μολονότι πολλοί περίμεναν ότι η παράλληλη αναμέτρηση του δευτέρου γύρου για τις Περιφερειακές Εκλογές μεταξύ των κκ. Περγαντά και Χειμάρα, θα αποτελούσε συσπειρωτικό παράγοντα και θα οδηγούσε πολλούς ετεροδημότες στην κάλπη, υπήρξε μια σαφής διάψευση αυτής της προσδοκίας… Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί σχετικά με την περιφερειακή αναμέτρηση ήταν εξαρχής βαρύ για τον κ. Χειμάρα, και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου επιβεβαίωσαν την υπεροχή του κ. Περγαντά, αφού ο κ. Χειμάρας δεν «κρατούσε» δυνάμεις ούτε μέσα στη Φθιώτιδα… Κατά την εβδομάδα που διέρρευσε μεταξύ των δύο εκλογικών γύρων, διάφοροι υποβολιμαίοι διαδοσίες διατείνονταν ότι η μάχη της Περιφέρειας ήταν χαμένοι για τον κ. Χειμάρα… Ο ίδιος άλλωστε άφησε σχετικές αιχμές κατά την δήλωση αποδοχής του τελικού αποτελέσματος από μέρους του… Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι του κ. Χειμάρα ήταν σε μεγάλο βαθμό και ψηφοφόροι του κ. Τζιβελέκα. Η αίσθηση που τους είχε δημιουργηθεί ότι οι εκλογές είχαν χαθεί, τους ώθησε να μην κινητοποιηθούν και αυτό συνέτεινε στην διόγκωση μιας αποχής, την οποία στην κάλπη χρεώθηκε ο κ. Τζιβελέκας…

(6) Το προφίλ των δύο μονομάχων είχε επίσης το μερίδιό του στην διόγκωση της αποχής. Ο κ. Τζιβελέκας είναι, κατά γενική ομολογία, άτομο που χαρακτηρίζεται από εργατικότητα ενώ δεν διστάζει να λαμβάνει αποφάσεις. Παρόλα αυτά, επιδεικνύει καιροσκοπισμό, και χαρακτηρίζεται συχνά από μία στείρα και αμετακίνητη εμμονή στις θέσεις του και μια σαφή έλλειψη επιχειρημάτων με βάθος. Ως άτομο, έχει την έφεση να δημιουργεί φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς αντιπάλους. Από την πλευρά του ο κ. Παπαευθυμίου είναι άτομο άτολμο και αντιεπικοινωνιακό και προσωπικότητα με πολλά στερεότυπα, που δεν της λείπει, όμως, η πονηρία και ο καιροσκοπισμός. Και οι δύο θήτευσαν στην … «Μεγάλη Καλαμάρειο Σχολή Αυτοδιοικητικής Διαπαιδαγώγησης και Διαχείρισης». Για μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, και οι δύο ήταν εκ προοιμίου «ακατάλληλοι» για τη θέση του Δημάρχου Μακρακώμης, για μια σειρά από λόγους που άπτονται της εν γένει συμπεριφοράς τους, της προηγούμενης πολιτείας τους, του επιπέδου μόρφωσή τους, της συνολικής κοινωνικής και πολιτικής παιδείας τους, κλπ. Συνεπώς, όσοι προσήλθαν στις κάλπες είτε είχαν αποφασίσει ότι τους ελκύει, με βάση τα δικά τους ατομικά κριτήρια, η μία ή η άλλη προσωπικότητα, είτε πήγαν γιατί ήθελαν να ψηφίσουν και επέλεξαν με τη λογική του «το μη χείρον βέλτιστον» ή με τη λογική της «ανατροπής». Υπήρξε, όμως, μια πολύ σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που δεν «τσίμπησε» και γύρισε την πλάτη και στους δύο, αποφασίζοντας να περιμένει τριάμισι χρόνια για να δει κάτι διαφορετικό, από τις διαφορετικές πτυχές του ίδιου παλιού συστήματος, και να εκφραστεί για το μέλλον του τόπου μέσω μιας υποψηφιότητας που αξίζει, κατά την άποψή τους, την στήριξή της για ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης της περιοχής…

• Το δεύτερο σημείο που πρέπει να επισημάνει κανείς είναι ότι, μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, οι δύο μονομάχοι απλώς αντάλλαξαν ρόλους στη διελκυστίνδα της επιρροής επί του συνολικού εκλογικού σώματος. Λαμβάνοντας υπόψη και 277 άκυρα και τα 178 λευκά ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στις κάλπες, ο κ. Παπαευθυμίου έλαβε 5.380 ψήφους σε σύνολο 20.277 3εγγεγραμμένων, προσελκύοντας μόλις 1 και κάτι σε κάθε 4 ψηφοφόρους, ενώ ο κ. Τζιβελέκας έλαβε 4.675 ψήφους, προσελκύοντας κάτι λιγότερο από 1 σε κάθε 4 ψηφοφόρους. Μολονότι ο πρώτος «πανηγυρίζει» ακόμη ενώ ο δεύτερος αισθάνεται την πικρία της ήττας, και οι δύο θα έπρεπε στην ουσία να αισθάνονται βαθιά ντροπή, αφού κατάφεραν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται…) να μην ξεπεράσουν συνολικά το 50% των ψηφοφόρων του Δήμου. Και οι δύο μαζί υπερψηφίστηκαν μόλις από το 49.59% των ψηφοφόρων του Δήμου (10.055 ψήφους σε σύνολο 20.277)! Κι αναρωτιέται κανείς δίκαια: Τι είδους Δήμαρχος θα είναι κατά τα επόμενα χρόνια ο κ. Παπαευθυμίου όταν γνωρίζει ότι ο συνδυασμός του είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη μειοψηφία στον Δήμο; Με τι σθένος θα εφαρμόσει την αναγκαστική πολιτική που του επιβάλλει το σχέδιο «Καλλικράτης» που θα αρχίσει να «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς από 1/1/2011; Με βάση ποιά λαϊκή εντολή θα προβεί στις οικονομίες κλίμακας που θα του ζητηθούν; Με βάση ποια συναίνεση θα προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός προγράμματος ανάπτυξης της περιοχής όταν οι όροι και οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο είναι αρνητικοί λόγω οικονομικής κρίσης και όταν ο ίδιος είναι άπειρος από διοίκηση τέτοιας κλίμακας; Στη βάση ποιας πλειοψηφίας θα διεκδικήσει ίσως αύριο μια επανεκλογή; Και ο κ. Τζιβελέκας, τι ακριβώς ρόλο θα παίζει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο; Θα είναι επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας ή θα είναι η μειοψηφία … της μειοψηφίας; Ποιος θα τον εξουσιοδοτεί να ασκεί κριτική εν ονόματι μερίδας του λαού της περιοχής, όταν αυτή η μερίδα είναι … «μισή»; Και με βάση τον αντικατοπτρισμό ποιας πραγματικής δύναμης μέσα στο εκλογικό σώμα, θα ζητήσει σε τριάμισι χρόνια τη «ρεβάνς», όπως μαθαίνουμε ότι διατείνεται; Πως θα μπορούν, αλήθεια, και οι δύο να μιλούν για πλειοψηφίες και μειοψηφίες, και άλλα τέτοια… όμορφα και δημοκρατικά πράγματα, όταν ο λαός τους έχει γράψει και τους δύο  … δημοκρατικότατα στα παλιά του τα παπούτσια! Το μόνο που θα μπορούσε να πει κάποιος, είναι ότι μάλλον θα υποκρίνονται ο ένας τον Δήμαρχο και ο άλλος τον αρχηγό της μειοψηφίας, σε ασκήσεις επί χάρτου… Γιατί σε πραγματικές συνθήκες "μάχης", το παιχνίδι δεν «βγαίνει»…

• Ασχέτως πάντως από το τι ακριβώς εκπροσωπούν οι δύο μονομάχοι την επαύριο των εκλογών, δεν είναι άσκοπο να επιχειρηθεί μία ανάλυση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, ώστε να διαπιστωθεί γιατί διαμορφώθηκε, όπως διαμορφώθηκε. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

(1) Όπως ήδη αναλύσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας, παρά τη σημαντική του διαφορά από τον κ. Παπαευθυμίου, ο κ. Τζιβελέκας είχε να αντιμετωπίσει ενόψει του δεύτερου γύρου μια σειρά από παράγοντες που δυσκόλευαν την επικράτησή του: Είχε αποτύχει να συσπειρώσει τα κεντροδεξιά στελέχη, τα οποία είχαν διασπαρεί στους συνδυασμούς των κκ. Παπαευθυμίου και Κρητικού… Ο βουλευτής κ. Αθ. Γιαννόπουλος ήταν εχθρικά διακείμενος απέναντι στην υποψηφιότητά του, αφού αυτή στηριζόταν από τον κ. Σταϊκούρα, τον έτερο βουλευτή Φθιώτιδας της «Νέας Δημοκρατίας», με τον οποίο ο κ. Γιαννόπουλος είναι σε οξεία διαμάχη… Ο κ. Τζιβελέκας επέλεξε να στηριχθεί περισσότερο σε τοπικά στελέχη αμφίβολης ιδεολογικής και πολιτικής προέλευσης και λιγότερο στα τεχνοκρατικά στελέχη που πλαισίωναν τον συνδυασμό του… Πολλά από τα τοπικά συμβούλια που «κερδήθηκαν» την πρώτη Κυριακή ήταν στα χέρια ατόμων που προέρχονταν από τον πολιτικό χώρο, από τον οποίο στηριζόταν ο κ. Παπευθυμίου (από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)… Πολλά στελέχη του συνδυασμού του ασκούσαν προσωπική πολιτική, όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί… Ορισμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αδιαφορούσαν για την συλλογική επιτυχία του συνδυασμού και άγρευαν ψήφους με ιδιοτελείς σκοπούς, προκαλώντας την αντίδραση των υπολοίπων υποψηφίων… Κάποιοι άλλοι υποψήφιοι «έστηναν» κατευθυνόμενες σταυροδοσίες και μυστικές συμμαχίες, σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, και γενόμενοι αντιληπτοί, προκάλεσαν την οργή των υπολοίπων… Η συνοχή του συνδυασμού του κ.Τζιβελέκα βρισκόταν, λοιπόν, σε οριακό επίπεδο… Παρά τις δικές του παραινέσεις για «ήπιο κλίμα», περιστοιχιζόταν από άτομα που πυροδοτούσαν και στον πλέον ουδέτερο ψηφοφόρο την αγανάκτηση, λόγω της ιδιάζουσας συμπεριφοράς τους… Ορισμένα στελέχη του συνδυασμού «Νέα Σελίδα» που προέρχονταν από την εκλογική περιφέρεια Μακρακώμης επέδειξαν χαλαρότητα και αδράνεια… Η χαλαρότητα και η αδράνεια,μαζί με ένα αίσθημα υπεραισιοδοξίας διακατείχε την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του επιτελείου του κ. Τζιβελέκα, που έβλεπαν τη δεύτερη Κυριακή ως «τυπική διαδικασία»… Ο ίδιος ο κ. Τζιβελέκας επέδειξε αμεριμνησία και απάθεια στις επισημάνσεις κάποιων λίγων στελεχών του, ότι η αποχή θα λάβει μεγάλη έκταση, ότι στελέχη αποσκιρτούν, ότι δεν πρέπει να βασίζεται στις διαβεβαιώσεις των κκ. Κρητικού και Γιαννόπουλου… Η προσπάθειά του να συσπειρώσει τις δυνάμεις του, ενόψει δεύτερου γύρου, ήταν πολύ χλιαρή, σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο. Γιατί σε ολόκληρο τον προεκλογικό του αγώνα, ενόψει δεύτερου γύρου, ο κ. Τζιβελέκας υπήρξε εξαιρετικά δυναμικός αλλά … άστοχος. Έστρεψε τα πυρά του αποκλειστικά εναντίον του κ. Παπαευθυμίου, και μάλιστα στους λόγους του ήταν εμφανές ότι υπήρχαν δύο κλίμακες τόνου: Μία συναινετική (προφανώς, εμπνεύσεως κάποιου από τα στελέχη του…) που αναφερόταν στην ανάγκη συνεργασίας όλων, στο μέλλον του Δήμου, σε ανάπτυξη, σε πρόγραμμα δράσης, και μία καταγγελτική, πολωτική, διασπαστική, με προσωπικές αιχμές και προσπάθεια δημιουργίας απαξίας του κ. Παπαευθυμίου και των στελεχών του… Αλλά, ήταν φανερό ότι, η πόλωση αυτή δεν εξυπηρετούσε τον κ. Τζιβελέκα, όταν μάλιστα ο κ. Παπαευθυμίου δεν απαντούσε με ανάλογο τρόπο… Αρκούσε, σε κάποιον, με λίγη λογική, που θα αντιλαμβανόταν αυτή την εγγενώς αντίρροπη στόχευση και αυτή τη μονομερή επικέντρωση, ώστε να αντιληφθεί τι προσδοκούσε και τι φοβόταν ο κ. Τζιβελέκας στον δεύτερο γύρω… Γιατί, ο κ. Τζιβελέκας είχε αμφιβολία και άγχος για το τελικό αποτέλεσμα και έπαιζε τα πολύ καλά χαρτιά του, πολύ … απρόσεκτα, μένοντας στο τέλος με τα «λιμά».... Πιστεύοντας, ότι οι δεξαμενές ψήφων του είχαν εξαντληθεί, δεν στηρίχθηκε στη δεξαμενή των ετεροδημοτών και των αμέτοχων στις εκλογές στελεχών, που του έδωσε τη νίκη στον πρώτο γύρο, αλλά αναζήτησε νέες δεξαμενές στον κ. Κρητικό και στον κ. Γιαννόπουλο, που όμως ήταν αμφίβολες και επαμφοτερίζουσες…. Τέλος, ο κ. Τζιβελέκας έμπαινε στο δεύτερο γύρο με ένα επιπλέον άγχος: Το άγχος του φαβορί που πρέπει να επιβεβαιώσει το προβάδισμά του, το άγχος αυτού που έχει την υπεροχή, ο οποίος πρέπει να διατηρήσει τα κεκτημένα και το άγχος για την πιθανότητα μιας ανέλπιστης ήττας από έναν αντίπαλο τον οποίο είχε διαχρονικά υποτιμήσει! Συμπερασματικά, ο κ. Τζιβελέκας έμπαινε στο δεύτερο γύρο, πρώτος μεν αλλά με σοβαρότατα μειονεκτήματα, που αποδείχθηκαν καθοριστικά για τον ίδιο και για τον συνδυασμό του!

(2) Από την πλευρά του ο κ. Παπευθυμίου, έμπαινε στον δεύτερο γύρο υπολειπόμενος του κ. Τζιβελέκα σημαντικά, αλλά μάλλον χωρίς άγχος! Βέβαια, κανείς δεν μπαίνει σε έναν εκλογικό αγώνα για να χάσει, αλλά, στην περίπτωση του κ. Παπαευθυμίου, η ήττα, αν ερχόταν, θα ήταν, από πολλούς, μάλλον αναμενόμενη… Ο κ. Παπαευθυμίου δεν είχε κεκτημένα που διακυβεύονταν… Επιχειρούσε να ανατρέψει μια κατάσταση, και δεδομένου του προφίλ του, κανείς δεν θα του ζητούσε τα «ρέστα» την επόμενη μιας ήττας… Ήταν διεκπεραιωτής μιας κατάστασης που έδειχνε να μην την πολυπιστεύει… Είχε ορισμένα πλεονεκτήματα, σε σχέση με τον κ. Τζιβελέκα… Ήταν επικεφαλής ενός περισσότερου ομοιογενούς συνδυασμού, που ήταν προσηλωμένος σε έναν στόχο: Να ανατρέψει τον κ. Τζιβελέκα… Οι στόχοι της επόμενης ημέρας, μετά από μια ενδεχόμενη νίκη, άφηνε την πλειοψηφία του συνδυασμού αυτού σχετικά αδιάφορη… Ο ίδιος ο κ. Παπαευθυμίου, όταν ρωτήθηκε από κάποιο στέλεχος της περιοχής αν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει «Καλλικράτης», και πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του νέου εγχειρήματος, απάντησε με περισσή αφέλεια: «Θα μας πούνε από παρακάτω»! Μπήκε, λοιπόν στη μάχη, με πλήρη άγνοια κινδύνου… Όντας στην αντιπολίτευση του Δήμου Σπερχειάδας, είχε το πλεονέκτημα που έχει …κάθε αντιπολίτευση: Να κάνει ανέξοδη κριτική στην εξουσία επί παντός επιστητού (ακόμη και για λάθη δικά του…), να υπόσχεται με πολύ φυσικό τρόπο το ο,τιδήποτε (π.χ. περισσότερα τυροκομεία, περισσότερα ζαχαροπλαστεία, ακόμη και … αστεροσκοπεία), να μιλάει για «αλλαγή στη φορά των πραγμάτων» και για «διαφάνεια» (λες κι ο ίδιος δεν θα έχει παραταμείο ή δεν θα συνάψει δάνεια για να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος…), κλπ. Είχε το πλεονέκτημα, τα προσωπικά ελαττώματά του να γίνονται αποδεκτά από τα στελέχη του, που ήταν πλέον απόλυτα εξοικειωμένα με την ατολμία του, με το γεγονός ότι είναι κάθετα αντιεπικοινωνιακός, με την ελάχιστη σχετικότητά του με τα πράγματα που από 1/1/2011 θα κληθεί να υπηρετήσει από την πλέον υπεύθυνη θέση στο Δήμο… Απέφυγε να είναι πολυπράγμων, πράγμα που ο κ. Τζιβελέκας αντίθετα επιδίωξε… Ο συνδυασμός του είχε σαφή στήριξη από μία και μόνη πλευρά, αυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γεγονός που διασφάλιζε ότι οι κεντροδεξιοί που μπήκαν στον συνδυασμό του είχαν αποφασίσει να τον στηρίξουν μέχρι τέλους είτε γιατί δεν «χώνευαν» τον κ. Τζιβελέκα, είτε γιατί δεν ανέχονταν να θεωρούνται δεδομένοι από το κόμμα της «Νέας Δημοκρατίς»… Τα υποψήφια τοπικά του συμβούλια ήταν σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενης σύνθεσης από πολιτικής άποψης … Η σύνθεση του κεντρικού του ψηφοδελτίου δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας για το ποιοι θα εκλέγονταν σε περίπτωση νίκης… Συνεπώς οι έριδες και οι πικρίες εκεί ήταν μάλλον ανύπαρκτες… Δεν χρειάστηκε να αναλωθεί σε ιδιαίτερες συνεννοήσεις με τον κ. Κρητικό ή τον κ. Γιαννόπουλο… Είχαν άλλοι φροντίσει γι’ αυτό… Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φθιώτιδας είχε μιλήσει πριν από την πρώτη Κυριακή ότι υποστηρίζει και τους δύο συνδυασμούς, Παπαευθυμίου και Κρητικού, οι οποίοι θα συνεργάζονταν τη δεύτερη Κυριακή… Εμπνευστής της δήλωσης φέρεται ο κ. Διαμαντής, φίλα προσκείμενος στον κ. Γιαννόπουλο… Οπότε, δεν χρειαζόταν να αποσταλούν πρεσβευτές στον κ. Κρητικό, από τον κ. Παπαευθυμίου, όπως ήταν αναγκασμένος να πράξει ο κ. Τζιβελέκας, μέσω προσώπων που μας είναι γνωστά… Το εκβιαστικό δίλημμα του Πρωθυπουργού της χώρας περί προσφυγής σε γενικές εκλογές σε περίπτωση που δεν υπερψηφίζονταν οι υποψήφιοι που υποστήριζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δυνητικά ήταν υπέρ του κ. Παπαευθυμίου, αφού η συσπείρωση στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπήρξε πανελλαδικά μεγαλύτερη, από αυτή της «Νέας Δημοκρατίας»… Η αποχή, λοιπόν, μάλλον ευνόησε τον κ. Παπαευθυμίου, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα αναλυθεί διεξοδικά σε επόμενη ανάρτηση μας… Η διαμάχη Σαμαρικών-Μητσοτακικών εντός των κόλπων της «Νέας Δημοκρατίας», επίσης δημιούργησε κλίμα ευνοϊκό για τον κ. Παπαευθυμίου… Συμπερασματικά, λοιπόν, αν και δεύτερος, ο κ. Παπαευθυμίου, είχε όλα τα πλεονεκτήματα υπέρ του… Το μόνα που έπρεπε να κάνει για να κερδίσει τις εκλογές, ήταν εντελώς προφανή: (α) Έπρεπε να αποφύγει να κάνει κινήσεις που θα ανέτρεπαν την ευνοϊκή γι’ αυτόν διαμορφούμενη κατάσταση! Και το έπραξε, ομολογουμένως, με επιτυχία: Διατήρησε χαμηλό προφίλ, απέφυγε τις παγίδες των εμφανίσεων στα ΜΜΕ με … εκνευριστικά ολιγόλογες απαντήσεις, στις ελάχιστες συνεντεύξεις του ήταν … γενικόλογα αόριστος, επικέντρωσε την κριτική του στη διαχείριση του κ. Τζιβελέκα στο Δήμο Σπερχειάδας χωρίς τις εξάρσεις του αντιπάλου του, κλπ. Με δυο λόγια, στο προσκήνιο έκανε έναν χλιαρό προεκλογικό αγώνα, ενώ το παρασκήνιο δούλευε γι’ αυτόν… (β) Έπρεπε να προσπαθήσει να μεταστρέψει υπέρ του μερίδα τον ψηφοφόρων του κ. Τζιβελέκα. Και εδώ πέτυχε, όχι τόσο λόγω των δικών του προσπαθειών, αλλά κυρίως γιατί, έριξε σπόρο σε ένα χωράφι που ο κ. Τζιβελέκας είχε φροντίσει ... να το οργώσει πολύ καλά, για να θερίσει ο αντίπαλός του…
Συμπερασματικά, τα μειονεκτήματα του κ. Τζιβελέκα μεταβλήθηκαν σε πλεονεκτήματα για τον κ. Παπαευθυμίου, και οδήγησαν στη μεγάλη ανατροπή... Το πως ακριβώς επιτεύχθηκε αυτή, θα το δούμε διεξοδικά σε νεώτερη ανάρτησή μας... Λίγη υπομονή λοιπόν, και θα βγάλουμε λαγό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου