Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τα αίτια της ήττας του συνδυασμού "Ν. Σελίδα"



    Στα  τόσα που ελέχθησαν, γράφτηκαν και συζητήθηκαν γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα του  β' γύρου των δημοτικών εκλογών του καλλικρατικού δήμου Μακρακώμης, της 14ης Νοεμβρίου 2010, θά'θελα  να προσθέσω κι εγώ μερικά.  Τώρα που μπορούμε να δούμε με πιο ψύχραιμη και νηφάλια ματιά τι έγινε στην προεκλογική περίοδο και στους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Αυτό που προκάλεσε ποικίλες απορίες ήταν  αυτό καθ' εαυτό το αποτέλεσμα, η ανατροπή δηλαδή των προγνωστικών, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α' γύρου, έφεραν ως πιό πιθανό νικητή τον, ως τις 31 Δεκεμβρίου δήμαρχο της Σπερχειάδος. Ο τότε δήμαρχος Σπερχειάδος και επικεφαλής του συνδυασμού "Νέα Σελίδα" Ν. Τζιβελέκας συγκέντρωσε το 42,5% των ψήφων, ποσοστό αρκούντως υψηλό για να έχει την αδιαμφισβήτητη υπεροχή έναντι του αντιπάλου του Ευθ. Παπαευθυμίου, ο οποίος συγκέντρωσε το 33% των ψήφων στον α' γύρο. Γιατί όμως αυτή η ανατροπή;

    Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε η αποχή, η οποία πράγματι κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Γιατί όμως η αποχή αδίκησε τον κ. Ν. Τζιβελέκα και ευνόησε τον κ. Ευθ. Παπαευθυμίου;  Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός του πρώην δημάρχου Μακρακώμης, κ. Κ. Κρητικού (πίσω από τον οποίο ευρίσκετο  ο πρώην υφυπουργός και νυν βουλευτής Φθιώτιδος της ΝΔ, Αθ. Γιαννόπουλος) στήριξε τον νικητή των εκλογών. Γιατί όμως ο κ. βουλευτής να στηρίξει κάποιον υποψήφιο, ο οποίος δεν ανήκε  καν στον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο με τον δικό του;

    Κατά την άποψή μου, η νίκη του κ. Παπαευθυμίου οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους, χωρίς να σημαίνει ότι και οι εκτιμήσεις πολλών αναλυτών δεν έχουν εν μέρει δίκηο. Ο κ. Παπαευθυμίου είχε με το μέρος του ένα ηθικό πλεονέκτημα. Κατάφερε και πέρασε το μήνυμα (ανεξαρτήτως αν είχε δίκηο ή όχι) στους ψηφοφόρους ότι οι αντίπαλοί του, και πολύ περισσότερο ο σπουδαιότερος εξ αυτών, ο Ν. Τζιβελέκας, ως διατελέσαντες δήμαρχοι την προηγούμενη τετραετία δεν έκαμαν και την χρηστότερη  διαχείριση των τεραστίων κονδυλίων, που διαχειρίστηκαν. Με δεδομένη την καχυποψία των ψηφοφόρων, όχι μόνον προς τους δημάρχους, αλλά ακόμη και προς το σύνολο των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όλου του πολιτικού κόσμου  και με δεδομένη την απαξία προς όσους διαχειρίζονται σήμερα την οικονομική, κοινωνική, πνευματική  και πολιτική ζωή της χώρας (υπουργούς, βουλευτές, δικαστικούς, δημοσίους υπαλλήλους, πανεπιστημιακούς, εκκλησία, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους) το μήνυμα αυτό βρήκε πρόσφορο έδαφος και κάρπισε. Ανεξαρτήτως αν είχε δίκηο, ή όχι, το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί ψηφοφόροι τον πίστεψαν και τον εμπιστεύθηκαν. Με άλλα λόγια ο πολύς κόσμος, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, έλεγε και επαναλάμβανε, ανεξαρτήτως αν αυτό εστερείτο βάσεως, ή αν είχε ψήγμα αλήθειας, ότι "ο Τζιβελέκας είναι "λαμόγιο" " Το διαπίστωσα προσωπικά στην επαφή μου με τους δυνητικούς ψηφοφόρους μου και στην προσπάθειά μου να τους μεταπείσω δεν εύρισκα ευήκοα ώτα. Βέβαια σε μένα είναι γνωστή η ρήση του Γκαίμπελς "προπαγανδίστε, προπαγανδίστε, στο τέλος κάτι θα μείνει", αλλά δεν είχα την  δυνατότητα να κάμω κάτι περισσότερο την προεκλογική περίοδο. Τι κι αν τους έλεγα για την συντριπτική υπεροχή    
του Ν. Τζιβελέκα έναντι του αντιπάλου του σε θέματα οργανωτικά και δυνατοτήτων άσκησης διοίκησης. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω . Έτσι οι ψηφοφόροι προτίμησαν τον  πασιφανέστατα ολιγότερο δυναμικό και αποτελεσματικό  αλλά "ακεραίου ήθους" και σεμνότητας Παπαευθυμίου και εμείς αναζητάμε σήμερα τα αίτια της ήττας. Συνέβη δηλαδή εδώ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ό,τι συνέβη και στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, όταν ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κατήγγειλε καθ' όλη την περίοδο πριν από τις εκλογές προς όλες τις κατευθύνσεις και με όλους τους τόνους "τα σκάνδαλα της ΝΔ", σκάνδαλα που μέχρι στιγμής μόνον "οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ" εξ όσων γράφουν οι εφημερίδες και όσα ομολόγησαν οι ίδιοι (Τσουκάτος, Μαντέλης και Τσοχατζόπουλος) διέπραξαν. Αλλά βέβαια η ρετσινιά κόλλησε, η λάσπη έμεινε.

   Συναφής με τον παραπάνω λόγο είναι και ο λόγος για τον οποίο δύο εξέχουσες πολιτικές-αυτοδιοικητικές προσωπικότητες, με αποδεδειγμένη αγάπη και ενδιαφέρον για την περιοχή, δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αγ. Γεωργίου, καίτοι παρεκλήθησαν δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στον συνδυασμό του Ν.Τσιβελέκα.  Είναι συμπτωματικό;

    Ο δεύτερος λόγος στον οποίο οφείλεται κατά την γνώμη μου η καταψήφιση του Ν.Τζιβελέκα στον β' γύρο, ήταν η συμπεριφορά μερικών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του. Τινές λοιπόν υποψήφιοι πιθανολογούντες ως βέβαιη την εκλογική νίκη του Τζιβελέκα στις δημοτικές εκλογές, συμπεριφέρθηκαν όπως οι ύαινες, έτοιμες να κατασπαράξουν ό,τι απέμεινε από την λεία που τα λιοντάρια εγκατέλειψαν αφού ικανοποίησαν τις δικές τους διατροφικές ανάγκες. Θεωρήσαντες  ως δεδομένο αυτό που τους είπε ο ίδιος προκειμένου να τους παροτρύνει στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, ότι σε περίπτωση νίκης, άπαντες (;) θα αξιοποιηθούν, (το πού είναι άλλου παπά ευαγγέλιο) εφόρμησαν επί φίλων και αντιπάλων προκειμένου να εκλεγούν, παραβιάζοντας οικογενειακό άσυλο, υποτιμώντας την νοημοσύνη των ψηφοφόρων, τσαλακώνοντας την αξιοπρέπειά τους, ερχόμενοι σε κάθε είδους συναλλαγές,
ευτελίζοντας το δικαίωμα του ψηφοφόρου να λαμβάνει αποφάσεις κατόπιν ωρίμου σκέψεως, καταστρατηγώντας άγραφους κανόνες ηθικής συμπεριφοράς και ευγενούς άμιλλας, προβάλλοντας εαυτούς ως τους γκουρού της αυτοδιοίκησης (τρομάρα τους) και σωτήρες του τόπου, ο οποίος διαφορετικά, σε περίπτωση μη εκλογής τους δηλαδή, θα κατεστρέφετο και ανακαλύπτοντας συγγενείς 18ου βαθμού συγγενείας,  στους οποίους έτρεχε το ίδιο αίμα!   Κι όταν αυτές οι ενέργειες έγιναν ευρύτερα γνωστές μεταξύ των α' και β' γύρου, οι ίδιοι υποψήφιοι υπέστειλαν την σημαία του ενθουσιασμού οι δε ψηφοφόροι εστράφησαν εναντίον του συνδυασμού.

   Όσον αφορά την φημολογούμενη βοήθεια που παρέσχε ο συνδημότης μας βουλευτής κ. Αθ. Γιαννόπουλος,  στον εκλεγέντα δήμαρχο δεν μπορώ να εκφράσω άποψη, διότι δεν υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου. Μπορώ όμως να πω μετά βεβαιότητος ότι δεν βοήθησε καθόλου τον συνδυασμό "Ν. Σελίδα" Κι επειδή  γνωρίζω πόσο βοήθησε στις εκλογές του 2006 τον εκλεγέντα δήμαρχο Αγ. Γεωργίου, κ. Ν. Αντωνόπουλο,  μπορώ  να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν τήρησε στάση αυστηρής ουδετερότητας. "Παλιός γάϊδαρος καινούργια περπατησιά δεν βγάζει" λέει ο σοφός λαός.

Και κλείνοντας δράττομαι της ευκαιρίας να αναδημοσιεύσω ένα ερώτημα που είχα υποβάλει τότε, το 2007, στον κ Υφυπουργό, αλλά απάντηση δεν πήρα. Εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Γιατί κ. Υφυπουργέ;

Απορεί ο εκ Μερκάδος Ηρακλής Γ.Τσιούνης , Αξιωματικός ΠΝ ε.α. οικονομολόγος,ΜSc

  Aφησα επίτηδες να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τις δημοτικές εκλογές για να εκφράσω μία απορία,όσον  αφορά την στήριξη που παρέσχε στον εκλεγέντα δήμαρχο,αλλά και την στάση γενικότερα του εκ του δήμου μας καταγομένου, αλλά και δημότη του δήμου μας,Υφυπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αθ. Γιαννόπουλου,απορία ωστόσο που δεν είναι μόνο δική μου,αλλά φαίνεται να βασανίζει και πολλούς συμπατριώτες μου.
 ΄Ηθελα να καταλαγιάσουν τα πάθη,να ξεχαστούν οι όποιες πικρίες από την μη επικράτηση του συνδυασμού "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" στο οποίο είχα την τιμή να συμμετέχω, και με την όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη και αντικειμενική διάθεση να προσπαθήσω να δώσω μία απάντηση στην απορία μου αυτή, απάντηση που, δυστυχώς δεν κατάφερα να βρώ.
   Είναι σε όλους γνωστό ότι στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου,η με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους στήριξη του ανωτέρω Υφυπουργού προς τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Ν.Αντωνόπουλο ήταν οφθαλμοφανής, αδιαμφισβήτητη.ενίοτε προκλητική, μη τηρούσα τα προσχήματα της δήθεν ουδετερότητας προς τους δύο υποψηφίους αλλά και μη αποκρυπτόμενη.Οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε συμπολίτες μας, ιδίως σ΄αυτούς που κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο "βοηθήθηκαν" από τον κ. Υφυπουργό, δεν περιποιούν τιμή στην δημοκρατική λειτουργία του δήμου.  Ακόμη και προς ανεξάρτητες προσωπικότητες, εγνωσμένης αξίας, που δεν επιθυμούσαν να κατέλθουν ως υποψήφιοι.,ασκήθηκαν πιέσεις να στελεχώσουν τον συνδυασμό του κ, Ν.Αντωνόπουλου.
Και εδώ γεννάται για την ταπεινότητά μου, αλλά και για πολλούς άλλους σκεπτόμενους συμπατριώτες μας, το ερώτημα:  Γιατί αυτή η προκλητική, άνευ προσχημάτων  και αιδούς, αλλά και καθοριστική, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, βοήθεια του κ. Υφυπουργού προς τον κ.Ν, Αντωνόπουλο,.
Πολιτικοί φίλοι δεν υπήρξαν, τουλάχιστον στο παρελθόν, για να εξηγείται μία τέτοια βοήθεια. Ιδεολογικοί επίσης δεν ήταν, τουλάχιστον όπως εδήλωνε ο δεύτερος στις κοινωνικές του συναναστροφές, οπότε θα δικαιολογείτο η, έστω καθ'  υπερβολήν, εκδήλωση συμπάθειας. Να επέλεξε άραγε ο κ, Υφυπουργός τον υποψήφιο δήμαρχο αξιοκρατικά και εξ αυτού του λόγου να τον  υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις, πολιτικές και μη, δεν το πιστεύω, Μου είναι αδιανόητο, ούτε στην πιο τολμηρή φαντασία μου δεν θα μπορούσα να το φαντασθώ, ότι ο κ. Υφυπουργός πήρε στα χέρια του (μεταφορικά η μη) τα βιογραφικά των δύο υποψηφίων, τα συνέκρινε, τα αξιολόγησε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Ν. Αντωνόπουλος υπερείχε συντριπτικά (γιατί μόνον τότε θα εδικαιολογείτο η βεβαιότητα της υπεροχής και η συνακόλουθη βοήθεια, που παρέσχε ) στην ευφυία , στις γνώσεις, στην ικανότητα εξεύρεσης λύσεων των αυτοδιοικητικών προβλημάτων, στην εμπειρία από την λειτουργία του Δημόσιου τομέα, σε τεχνικά και κατασκευαστικά θέματα, στα διανοητικά, οργανωτικά, διοικητικά, επαγγελματικά προσόντα, έναντι του αντιπάλου του Ν, Κουμαντάνου. Ναι, μου είναι αδύνατο να το πιστεύω. Γιατί αν το πιστέψω, θα πρέπει να ανησυχώ σφόδρα και θα πρέπει ν' αρχίσω τις προσευχές, τις νηστείες, τις αγρυπνίες μήπως ο  καλός θεός με προστατεύσει και δεν καταλήξω στα νοσοκομεία που εποπτεύει ο κ. Υφυπουργός.
Ενδεχομένως θα επιχειρηματολογήσετε, ο κ.Γιαννόπουλος είναι δημότης του δήμου Αγ. Γεωργίου και ως δημότης έχει το δικαίωμα , όπως και οι υπόλοιποι δημότες του δήμου, να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου και να τον υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις. Ουδεμία αντίρρηση.Συμφωνώ απολύτως.
Η απορία μου, η οποία δεν βρίσκει μέχρι στιγμής απάντηση, δεν είναι γιατί ο δημότης κ. Αθ. Γιαννόπουλος υποστήριξε τόσο ανοικτά τον κ, Ν, Αντωνόπουλο, αλλά γιατί ο βουλευτής της Φθιώτιδος και Υφυπουργός κ, Αθ, Γιαννόπουλος προέβη σ΄αυτήν την  ενέργεια.
Αλλιώς συμπεριφέρεται κάποιος ως ιδιώτης, κι αλλοιώς πρέπει να συμπεριφέρεται όταν αυτός ο ίδιος είναι πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα όταν κατέχει υπουργικό αξίωμα. Για την ταπεινότητά μου, η πιο σώφρων πολιτική συμπεριφορά, αυτή που θα έπρεπε να ακολουθείται από    τους πολιτικούς σ΄αυτές τις περιπτώσεις , θα ήταν η πολιτική της αυστηρής ουδετερότητας. Μια τέτοια πολιτική ενδυναμώνει μακροπρόθεσμα τους ασχολούμενους με τα κοινά, τους αναβιβάζει στην συνείδηση του πολίτη, τους καθιστά πρότυπο για μίμηση, τους ωφελεί σε τελική ανάλυση,Στην θέση του κ. Γιαννόπουλου, εγώ, θα προσκαλούσα στο σπίτι μου τους αρχικά τέσσερεις και τελικά δύο υποψηφίους δημάρχους και μεταξύ "τυρού και αχλαδίου " θα τους συνιστούσα να επιλέξουν απ΄ ΄ολα  τα Τοπικά Διαμερίσματα τους καλύτερους  από άποψη γνώσεων , ήθους και εντιμότητας, υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, γιατί, θα τους εξηγούσα, στο Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τις τύχες τριών και πλέον χιλιάδων δημοτών, κατανέμονται κονδύλια εκατομμυρίων. Ευρώ και τέτοιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι απαραίτητοι και θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Θα τους συμβούλευα, επίσης, να διεξάγουν ένα τίμιο προεκλογικό αγώνα, να αποφύγουν τις οξύτητες και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και θα τους υποσχόμουν ότι εγώ  θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις όποιον εκλεγεί για το καλό πάντοτε του δήμου μας. Και θα αναγορευόμουν , με την στάση μου αυτή, σε υπερκομματικό "Τοπάρχη" αγαπητό από ιδεολογικούς φίλους και αντιπάλους και όχι σε θλιβερό "Αυτοδιοικητικό Κομματάρχη" περιστοιχιζόμενο από αυλοκόλακες και  οσφυοκάμπτες, που οδηγεί η άλλη στάση, αυτή της υποστήριξης του ενός υποψηφίου,\
     Και εδώ γεννιέται μία δεύτερη απορία, συνακόλουθη της πρώτης: καλά, αυτά τα απλά, αυτά τα κοινότυπα πράγματα δεν τα αντιλαμβάνεται ο κ. Υφυπουργός; Είναι δυνατόν να δημιουργείς δύο μέτωπα, το πρώτο της συμμετοχής σου σ΄ένα κόμμα που αυτομάτως θέτει στην αντίπερα όχθη αυτούς που δεν ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο με σένα, κι αυτό της υποστήριξης του ενός υποψηφίου δημάρχου, που αυτομάτως θέτεις εκτός των προτιμήσεων στό πρόσωπό σου τους ψηφοφόρους που ανήκουν στον ίδιο με σένα ιδεολογικοπολιτικό χώρο αλλά δεν προτιμούν τον υποψήφιο δήμαρχο που εσύ επέλεξες πριν απ΄αυτούς γι αυτούς; Ομολογώ ότι δεν μπορώ να βρω πειστική απάντηση. Θα μπορούσα να μεταφέρω εδώ ορισμένα Ευαγγελικά ρητά, όπως "Μωραίνει Κύριος ον βούλεσαι απωλέσαι", μερικές εύστοχες για την περίπτωση, παροιμίες του λαού μας, όπως "λαγός την φτέρη έκρουε, κακό της κεφαλής του" ή το ότι οι άνθρωποι διαπράττουν κάποτε το μοιραίο λάθος, μερικές σοφές κουβέντες ανθρώπων- διάνοιες, όπως του Einstein,που είπε "πρέπει να είσαι ιδιοφυία για να αντιληφθείς απλά πράγματα και μεγαλοφυία να τα εφαρμόσεις" απάντηση όμως πειστική μάλλον το μέλλον θα δώσει.


Υ.Γ.  Φαίνεται ότι ο κ, Υφυπουργός δεν έμαθε τίποτε από τον προϊστάμενό του Υπουργό, κ. Δ.Αβραμόπουλο, ο οποίος , κατά δήλωσή του και όπως έγραψαν οι εφημερίδες, στις δημοτικές εκλογές ψηφίζει λευκό για να μην δυσαρεστήσει κανέναν από τους υποψηφίους της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Τσιούνης Ηρακλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου