Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αν ήμουν δήμαρχος....

Σε προηγούμενη ανάρτηση υπό τον τίτλο "Habemus papam" είχα γράψει ότι θα βοηθήσω όσο μπορώ τον νέο δήμαρχο του Καλλικρατικού δήμου Μακρακώμης να πετύχει. Eίχα γράψει επίσης ότι  η επιτυχία του δεν εξαρτάται μόνο από κονδύλια, που κακά τα ψέματα, θα είναι λιγοστά στην επόμενη τετραετία, ή μάλλον τους επόμενους 44 μήνες, μέχρι δηλ. την 31η Αυγούστου του 2014.  Το γράφω και δεν θα κουράζομαι να το επαναλαμβάνω, εις πείσμα της επικρατούσας αντίληψης βαθειά ριζωμένης στην συνείδηση των πολιτών, ότι καλός δήμαρχος δεν σημαίνει μόνο τεχνικά έργα, άρα χρήματα. Καλός δήμαρχος σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα, μερικά των οποίων θα αναφέρω παρακάτω, αλλά δεν είναι τα μοναδικά.
     Εκείνο που θα έκανα πρώτα απ' όλα, αν ήμουν δήμαρχος, είναι να εφαρμόσω κατά γράμμα τον νόμο 3852/2010, τον νόμο δηλαδή του Καλλικράτη. Να κάνω δηλ. την επανάσταση του αυτονόητου, την επανάσταση της κοινής λογικής. Κι αυτό επειδή  στην Ελλάδα το αυτονόητο, η κοινή λογική, είναι "είδος εν ανεπαρκεία". Έτσι απλά. Όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργα, από τους υπερχιλίους καποδιστριακούς δήμους που λειτουργούσαν στην Ελλάδα, πριν από την ισχύ του Καλλικράτη, ελάχιστοι, ναι ελάχιστοι, λειτουργούσαν σύμφωνα με τον νόμο. Δεν το λέω εγώ, το έλεγε κάθε χρόνο ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στις ετήσιες εκθέσεις του, το λένε από την εμπειρία τους όσοι ασχολούνται με τα κοινά, το λένε οι απλοί πολίτες, όσοι έρχονταν σε επαφή με τους δήμους. Οι περισσότεροι λειτουργούσαν νομότυπα, όχι νόμιμα, τηρούσαν το γράμμα του νόμου, όχι την ουσία.
     Θα ξεκινούσα από την απογραφή, θα κατέγραφα δηλαδή τι παραλαμβάνω από τους τέως Καποδιστριακούς δήμους Αγ. Γεωργίου, Μακρακώμης και Σπερχειάδος  και την τέως κοινότητα Τυμφρηστού. Χωρίς υπερβολές, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς εμπάθεια, χωρίς εκδικήσεις, χωρίς χρέη κρυμμένα επιμελώς κάτω από το σεντόνι, χωρίς καλύψεις και συγκαλύψεις, επειδή ο προηγούμενος Καποδιστριακός δήμαρχος είναι φίλος μου, ή επειδή μας στήριξε να εκλεγούμε. Θα κατέγραφα ακριβώς την αλήθεια. Και τα αποτελέσματα της απογραφής θα καθίσταντο γνωστά στους δημότες. Όχι κουκουλώματα και υπονοούμενα. Αυτή η κίνηση θέλει μεγάλη προσοχή, διότι απ' αυτήν θα εξαρτηθεί η αξιοπιστία και οι προθέσεις σας. Δήμαρχε Παπαευθυμίου, σε σάς έλαχε το βαρύ έργο να στεριώσετε έναν θεσμό, που, από την επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί το μέλλον της περιοχής μας, ΠΡΟΣΟΧΗ αν θέλετε να πείσετε τον κόσμο για τις αγαθές προθέσεις σας, μην πέσετε στην παγίδα της επιείκειας και της άφεσης αμαρτιών.
      Θα επέλεγα ως αντιδημάρχους, ό,τι καλύτερο από άποψη γνώσεων, οργανωτικών ικανοτήτων, εμπειρίας από την λειτουργία του δημόσιου τομέα, διέθετα. Θα άφηνα  κατά μέρος τις ισορροπίες μεταξύ των δημοτικών συμβούλων μου και τις ισορροπίες μεταξύ των εκλογικών περιφερειών, θα παραγνώριζα ποιός εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, δεν θα συρόμουν από υποσχέσεις που έδωσα προεκλογικά σε μερικούς γιά να με στηρίξουν. Θα  καλούσα όλους τους δημοτικούς συμβούλους που εξελέγησαν με τον συνδυασμό μου και θα τους επεσήμανα τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή την τετραετία 2011-2014. Θα τους τόνιζα επίσης ότι οι αντιδήμαρχοι, τους οποίους θα όριζα, θα πρέπει να κατοικούν στην επικράτεια του δήμου, όπως ρητά αναφέρει ο νόμος, και να  εργάζονται νυχθημερόν. Θα τους έλεγα επίσης ότι, παρ'ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον δήμαρχο δήμου με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους να ορίσει μέχρι 5 αντιδημάρχους, εγώ συναισθανόμενος την δεινή οικονομική κατάσταση του νέου δήμου, θα όριζα 3, με αρμοδιότητες,έναν για τις περιφέρειες Αγ. Γεωργίου, Μακρακώμης και Τυμφρηστού έναν για την περιφέρεια Σπερχειάδος κι έναν για τις υπόλοιπες διοικητικές και οργανωτικές αρμοδιότητες όπως επίσης και την αντικατάστασή μου σε περίπτωση κωλύματος. Θα τους καθιστούσα έτσι σαφές ότι, από τους 16 δημοτικούς συμβούλους μόνον οι 8, δηλαδή οι μισοί απ' αυτούς θα χρισθούν αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικού συμβουλίου, η δε θητεία τους θα είναι διετής και όχι όπως έμαθαν από τους Καποδιστριακούς δήμους να καταλαμβάνουν εκ περιτροπής όλοι τον αντιδημαρχιακό θώκο με ετήσια θητεία και, προφανώς, άνευ αποτελέσματος. Αυτά επιβάλλει ο νόμος, αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν. Θα πέρναγα έτσι το μήνυμα στους δημότες ότι η σειρά η τάξη και το νοικοκύρεμα ξεκινούν πρώτα από τους δημοτικούς άρχοντες, αυτοί δίνουν το παράδειγμα και οι δημότες ακολουθούν. Σε καμμιά περίπτωση δεν θα δανειζόμουν για να εισπράττουν αντιμισθία οι αντιδήμαρχοι. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι πάσης φύσεως πρόεδροι και τα αιρετά όργανα είναι πάνω απ' όλα τιμητικά αξιώματα, δεν εκλέγονται για να πλουτίσουν.
      Θα καλούσα στην συνέχεια τους δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και τους υπαλλήλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που θα αποσπαστούν στον δήμο γιά να εκτελούν τα καθήκοντα που εκτελούσαν πριν, υπαγόμενοι στην Ν.Α. Φθιώτιδος και τώρα με τον νέο νόμο υπάγονται στον δήμο Μακρακώμης. Αφού θα τους περιέγραφα την δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας, και κατ' επέκτασιν, ως συνέπεια αυτού, και ο δήμος μας,  θα τους τόνιζα ότι η μόνη διέξοδος σ' αυτήν την κρίση και ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά η δυτική Φθιώτιδα αλλά και η χώρα μας γενικότερα, είναι τρία πράγματα: δουλειά, περισσότερη δουλειά και ακόμη περισσότερη δουλειά. Θα τους τόνιζα ότι η εβδομάδα των 4, η και, 3 εργασίμων ημερών και η ημέρα των 6, η 5 ωρών εργασίας θα πρέπει να θεωρείται ότι ανήκει σε κάποιο απώτατο παρελθόν, όχι στην Δυτική Φθιώτιδα του 2011. Και θα τους υπενθύμιζα ότι ο δήμος λειτουργεί για να εξυπηρετεί τους δημότες και υπάρχει χάριν των δημοτών και όχι για να εμφανίζονται πλασματικά τα στοιχεία της ανεργίας στην δυτική Φθιώτιδα και ότι, όποιος έχει παράπονο, να αποτανθεί στους δημότες οι οποίοι αγογγύστως πληρώνουν τα δημοτικά τους τέλη και όποιες άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις για να μπορούν αυτοί να  μισθοδοτούνται απρόσκοπτα.
    Και τώρα θέτω το ρητορικό ερώτημα: Τι απ' όλα αυτά δεν είναι σωστό; Τι απ' όλα αυτά δεν θα ήθελαν οι δημότες; Τι απ' όλα αυτά αντιβαίνει προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα που έχουν οι απλοί πολίτες; Τι απ' όλα αυτά αντιτίθεται στον κρατούντα κώδικα ηθικής; Τι απ' όλα αυτά έχει κόστος και δεν μπορεί να γίνει; Μόνον δύο λόγοι υπάρχουν για να μην γίνουν: Είτε επειδή αυτά τα απλά πράγματα δεν μπορεί να τα δει, πολύ δε περισσότερο να τα εφαρμόσει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, είτε ποικίλες δεσμεύσεις (προεκλογικές, κομματικές, ιδιοτελείς) και συμφέροντα δεν θα του το επιτρέψουν. Εγώ πάντως ευελπιστώ ότι θα γίνουν. Ας μείνουμε λοιπόν με την ελπίδα κι εδώ θα είμαστε.
    Κλείνοντας θέλω να  σάς διηγηθώ μία καλοπληρωμένη απάντηση που έδωσε ένας θυμόσοφος γεροντάκος, όταν ο υπερφίαλος και καβαλήσας το καλάμι υποψήφιος έλεγε μέσα στο καφενείο του χωριού "ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για να πάει μπροστά ο τόπος".  Κι ο γεροντάκος όλο σοφία απάντησε: 'μάλλον τελευταία ευκαιρία για σένα είναι"

  Τσιούνης Ηρακλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου