Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Habemus Papam

      Είναι γνωστή η φράση που αναφωνεί ο καρδινάλιος που είναι επιφορτισμένος μ' αυτό το καθήκον, μετά την εκλογή του Πάπα. " Έχουμε Πάπα". Από την προηγούμενη Κυριακή, 14 Νοεμβρίου, του σωτηρίου Καλλικρατικού χρόνου 2010, έχουμε και μεις, οι ταλαίπωροι- ταλαίπωροι υπό την έννοιαν ότι πρέπει να ξεδιαλύνουμε ονομασία και έδρα του νέου δήμου, να υποστούμε μία άνευ προηγουμένου σύγχυση με τις καινούργιες αρμοδιότητες, με τις μεταθέσεις και αλλαγές γραφείων των υπαλλήλων- τον καινούργιο μας δήμαρχο. Καιρός είναι να πάθουν και οι κάτοικοι των εδρών των πρώην Καποδιστριακών δήμων, ό,τι είχαν πάθει παλαιότερα, το 1998, και οι μικρές κοινότητες, όταν με την λειτουργία του "Καποδίστρια", ένοιωσαν να τους φεύγει το χαλί κάτω από τα πόδια και να χάνουν ό,τι ως εκείνη την στιγμή σήμαινε η ύπαρξη γραμματέα και προέδρου στο χωριό τους.
Έχουμε δήμαρχο λοιπόν. Καλλικρατικό δήμαρχο. Με πολλαπλάσιες εξουσίες, διευρυμένες αρμοδιότητες και φυσικά υπερπολλαπλάσιες ευθύνες. Τόσες που δεν ξέρουμε αν μπορεί να τις σηκώσει ο νεοεκλεγείς. Κι επειδή ο λαός, όπως και οι πελάτες μίας επιχείρησης, έχει πάντα δίκηο και στις δημοκρατίες ο λαός είναι σοφός, το βαρύ φορτίο του δημαρχιακού αξιώματος πρέπει να διαμοιραστεί σε πολλούς ώμους. Και οι ώμοι αυτοί μπορεί να ανήκουν στους συνεργάτες του δημάρχου, στους δημοτικούς συμβούλους, είτε της πλειοψηφίας, είτε των μειοψηφιών, στους δημοτικούς υπαλλήλους των πρώην δήμων, στους καθ'οιονδήποτε τρόπο ασχολούμενους με τα κοινά, στους πνευματικούς ταγούς της δυτ. Φθιώτιδος, στους εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, συλλόγων κ.ο.κ.
     Ο δήμος Μακρακώμης με έδρα την Σπερχειάδα (πρέπει να το λέμε και να το γράφουμε αυτό συνεχώς, να μάς γίνει τρόπος έκφρασης μέχρις ότου αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο η αλλαγή της ονομασίας του νέου δήμου, η αλλαγή προς μία ονομασία που να είναι δηλωτική της γεωγραφικής θέσης του δήμου ή να περιλαμβάνει τις ιστορικές καταβολές της περιοχής μας κι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο για λόγους οικονομίας) πρέπει να διοικηθεί, να ασκούνται οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και να τεθούν οι βάσεις γι΄αυτό που ψηφίστηκε ο "Καλλικράτης", δηλαδή την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Κι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς ζημία του περιβάλλοντος, σπατάλης των περιορισμένων οικονομικών πόρων, αλόγιστης σπατάλης των φυσικών πόρων, εις βάρος του κοινού περί δικαίου αισθήματος των κατοίκων, τακτοποίησης ημετέρων και φίλα προσκείμενων κομματικών παραγόντων.
     Προσωπικά ήμουν υποψήφιος δημ. σύμβουλος με τον συνδυασμό "Νέα Σελίδα", δηλαδή αντίπαλος του Ευθ. Παπαευθυμίου, του εκλεγέντος δημάρχου. Ήμουν πολιτικά αντίπαλος, όχι προσωπικός εχθρός του. Καθ' όσον με αφορά θα στηρίξω με όλη μου την δύναμη τον νέο δήμαρχο (όπως επίσης θα στήριζα οποιονδήποτε δήμαρχο, όχι διότι "πουλήθηκα", ή επειδή είμαι προδότης, αλλά επειδή πιστεύω ότι στην μικρή κοινωνία μας όλοι που μπορούμε, πρέπει να προσφέρουμε απ' οποιοδήποτε μετερίζι ο καθένας)  και του εύχομαι να πετύχει. Το κάνω επειδή θεωρώ ότι η επιτυχία του θα είναι προς όφελος του δήμου, οφέλους που προσωπικά μ' ενδιαφέρει. Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που υποσκάπτουν συνεχώς το έργο του αντιπάλου τους και εύχονται να αποτύχει, ώστε να έρθουν αυτοί μετά ως σωτήρες. Δεν είμαι χαιρέκακος. Από τούτο εδώ το blog θα υποδεικνύω συνεχώς αυτά που θεωρώ εγώ σωστά να γίνουν. Έγκαιρα, με ανιδιοτελή διάθεση και ειλικρινή τρόπο. Κι αυτά που κατά την γνώμη μου πρωτίστως πρέπει να γίνουν δεν χρειάζονται χρήματα. Η πρόοδος του δήμου δεν είναι κατ' ανάγκην η κατασκευή τοιχείων, γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ τα οποία χορταριάζουν αφού δεν υπάρχουν παιδιά να παίξουν, το ζητούμενο επομένως είναι να μην μπούμε στην λογική των κατασκευών, όπερ σημαίνει μόνον χρήματα, κι αφού αυτά, στην δύσκολη από δημοσιονομικής πλευράς κρίση που διέρχεται η χώρα μας, δεν υπάρχουν, άρα η μη κατασκευή τέτοιων έργων θα θεωρηθεί αποτυχία. Μπορούμε να οργανώσουμε σωστά τις υπηρεσίες του δήμου, να εμπνεύσουμε τους δημοτικούς υπαλλήλους ώστε να κάνουν αποτελεσματικά με κέφι και χαμόγελο την δουλειά τους, να προωθήσουμε την ιδέα του εθελοντισμού.
    Αλλά επ' αυτών θα επανέλθω με περισσότερες προτάσεις.-

Τσιούνης Ηρακλής

1 σχόλιο:

  1. Η ΔΥΤΙΚΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ ...
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΟΡΜΟΒΑ
    ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή