Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αγροτικές Επιδοτήσεις!!! Ξεφτισμένο όνειρο...

Νέα δεδομένα αναμένονται να εισαχθούν στην ευρωπαϊκή πολιτική των αγροτικών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, από το 2013, αναμένεται να περικοπούν όλες οι επιδοτήσεις, ώστε η Κοινή Αγροτική Πολιτική (με ορίζοντα μέχρι το 2020) να παρουσιάσει νέα εικόνα και δυναμική.
Τα τρία σενάρια τα οποία είναι υπό μελέτη, αναμένεται να φέρουν περίσκεψη αλλά και αντιδράσεις στον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος είναι απόλυτα συνυφασμένος και προσβλέπει στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα προβλέπουν τα ακόλουθα:
  • 1ο Σενάριο: Πλήρης κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων και καθιέρωση ενός φιλελεύθερου μοντέλου της παραγωγής και εμπορικής εκμετάλλευσης των αγροτικών προϊόντων. Οι μόνες επιδοτήσεις που θα εγκρίνονται θα είναι οι σχετιζόμενες με το περιβάλλον και το κλίμα
  • 2ο Σενάριο: Διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, αλλά με μεγαλύτερη περίσκεψη και πιο σφιχτή αντιμετώπιση των εκάστοτε αιτήσεων επιδότησης (σενάριο το οποίο έχει ουσιαστικά απορριφθεί)
  • 3ο Σενάριο: Καθιέρωση τεσσάρων κριτηρίων για την χορήγηση των επιδοτήσεων τα οποία θα είναι:
      • Η ύπαρξη αγροτικής εκμετάλλευσης οπότε και αυτόματα θα σημαίνει την έγκριση της ελάχιστης (μίνιμουμ) επιδότησης.
      • Η καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων σχετικών με το περιβάλλον και την βελτίωσή του
      • Η καλλιέργεια σε μειονεκτικές, ορεινές ή νησιωτικές σε περιοχές
      • Η εξάρτηση από τα στρέμματα παραγωγής ή τον αριθμό των ζώων
Το τελευταίο σενάριο είναι εκείνο που φαίνεται να προκρίνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο νέα δεδομένα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Κομισιόν.
Όπως γίνεται αντιληπτό το αμαρτωλό παρελθόν έγινε μάθημα για την Κομισιόν η οποία προσβλέπει στην ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής σε αντίθεση με την αλόγιστη και άνευ όρων διασπάθιση κοινοτικού χρήματος, γεγονός που πιθανόν να ξενίζει του Έλληνες "αγρότες", αλλά που σίγουρα θα βοηθήσει και θα ωθήσει στην σωστή κατεύθυνση τους ευσυνείδητους, που αγαπούν και εκτιμούν αυτό που κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου