Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ…

Σκηνικό «Άγριας Δύσης» έχει στηθεί στα ελληνικά δάση, δεδομένου ότι οι παράνομοι ξυλοκόποι δρουν ανενόχλητοι, καταστρέφοντας χωρίς τύψεις το περιβάλλον. Η παράνομη υλοτομία είναι χρόνιο φαινόμενο στη χώρα μας, ωστόσο φέτος καταγράφεται μια σημαντική έξαρσή της σε πολλές δασικές περιοχές. Η αύξηση των περιστατικών ξεπερνά το 30% σε πολλά δάση βελανιδιών, σύμφωνα με τα αρμόδια δασαρχεία, και σε ορισμένες περιπτώσεις συνέβησαν … μαφιόζικες επιθέσεις λαθροϋλοτόμων σε δασικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δυστυχώς κατέληξαν στο νοσοκομείο.


Τα κατά τόπους δασαρχεία προχωρούν ευκαιριακά σε κατασχέσεις των παράνομων φορτίων και των οχημάτων που τα μεταφέρουν, ενώ όποτε έχουν επιβεβαιωμένες καταγγελίες στέλνουν στα δικαστήρια αρκετούς από τους παράνομους ξυλοκόπους. Αλλά, η έλλειψη του προσωπικού και των μέσων δίωξης στις δασικές υπηρεσίες καθιστά την προστασία των δασών αναποτελεσματική, ειδικά όταν δεν υπάρχουν διαχειριστικά σχέδια για πολλά από αυτά.

Αντίθετα, σε περιοχές όπου υπάρχουν ολοκληρωμένα διαχειριστικά σχέδια για την διενέργεια της υλοτομίας, οι δασικές περιοχές παραμένουν σχεδόν αλώβητες. Να σημειωθεί ότι, αντίθετα με ότι θα πίστευε κανείς, η προγραμματισμένη υλοτομία είναι αναγκαία για την ανανέωση του δάσους και για την απομάκρυνση της βιομάζας που συχνά βάζει τα δάση αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ιδιαίτερα, έκρηξη της παράνομης ξύλευσης εμφανίζεται στον Όλυμπο και στα Πιέρια, όπου κάθε μέρα υπάρχει και μια καταγγελία! Ιδιαίτερα, στο χωριό Βροντού, μόλις πριν ένα μήνα συνέβη σοβαρότατο περιστατικό επίθεσης με … σιδερολοστούς από μέρους μαφιόζων ξυλοκόπων εναντίον δύο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Κατερίνης που αποπειράθηκαν να ελέγξουν καταγγελία για παράνομη υλοτομία. Οι δύο ευσυινείδητοι υπάλληλοι κατέληξαν, δυστυχώς, στο νοσοκομείο!

Ιδιαίτερο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν τα δάση βελανιδιάς. Στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος ήμερης βελανιδιάς των Βαλκανίων που συνεχώς συρρικνώνεται απειλούμενο κυρίως από την παράνομη ξύλευση. Τα ξύλα διοχετεύονται ως καύσιμη ύλη στα γειτονικά αστικά κέντρα, όπως το Αγρίνιο. Η παράνομη υλοτομία αυξήθηκε κατά 30%, μέσα στο 2010. Οι λαθροϋλοτόμοι έχουν συστηματοποιήσει την παράνομη δραστηριότητά τους, δεδομένου ότι προχωρούν σε ξύλευση των αρχαίων δρυών τις πρώτες πρωϊνές ώρες, όταν τα όργανα της δασικής υπηρεσίας που λειτουργεί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι δεν μπορούν να προβούν σε ελέγχους. Οι παράνομοι υλοτόμοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο θράσους αφού συχνά επιτίθενται στους άοπλους δασικούς υπαλλήλους, αποφασιμένοι για όλα!

Τι γίνεται όμως στην περιοχή του νέου Δήμου Μακαρακώμης; Η κατάσταση δεν διαφέρει από αυτήν που περιγράφτηκε προηγουμένως για άλλες δασικές περιοχές. Παρανομία και θρασύτητα πάνε χέρι-χέρι! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν τα όσα συνέβησαν πολύ πρόσφατα στον οικισμό Διλόφου του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Σώστη. Εκεί, με πρόφαση την κοπή δύο δέντρων τα οποία κινδύνευαν να πέσουν πάνω στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μία σπείρα παράνομων ξυλοκόπων, παραβαίνοντας την όλη διαδικασία, κατέκοψε ολόκληρο το αλσύλιο πέριξ του ναού, αποψιλώνοντας συστηματικά την περιοχή. Μάλιστα επεκτάθηκε και σε γειτονικές περιοχές, με αποτέλεσμα τα δύο προς αποκοπή δέντρα να αποδώσουν …. επτά πλατφόρμες τρακτέρ με ξύλα, που διοχετεύτηκαν στα τζάκια κάποιων παραθεριστών του Διλόφου και στην ευρύτερη αγορά.

Μετά από σχετικές καταγγελίες και κατόπιν της αστραπιαίας αντίδρασης υπαλλήλου του Δασαρχείου Σπερχειάδας, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση παραπέμπονται σε δίκη που θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου 2010 στη Μακρακώμη. Παρόλα αυτά, κατέστη αδύνατον για τη δασική υπηρεσία να έλθει σε οποιαδήποτε επαφή μαζί τους, αφού σε οποιαδήποτε προσέγγιση του δασικού οχήματος εξαφανίζονταν στα δάση του χωριού. Επιπλέον, με απύθμενη θρασύτητα εκτοξεύουν απειλές εναντίον όσον έκαναν τις καταγγελίες. Φθάνουν δε να απειλούν ότι θα χρησιμοποιήσουν εναντίον του τα κυνηγετικά τους όπλα! Οι … απίθανοι αυτοί τύποι, έχουν στη διάθεσή τους μικρά «μαχαίρια» προσαρμοζόμενα σε τρακτέρ, ώστε να ανοίγουν δρόμους σε δυσπρόσιτα σημεία και να επιδίδονται στην παράνομη δραστηριότητά τους. Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, το «μαχαίρι» είχε δοθεί σε κάποιον από αυτούς, από την παλαιά κοινότητα Αγίου Σώστη, ώστε με αυτό να γίνονται εκχιονισμοί σε περίπτωση βαρυχειμωνιάς … Μόνο, όμως, γι’ αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιήθηκε το εξάρτημα αυτό, αλλά έγινε εργαλείο παρανομίας που φτάνει μέχρι και στην ισοπέδωση των ορίων των παλαιών αγροκτημάτων του οικισμού προς ιδιοποίηση τους!

Στον δήμο Σπερχειάδας έγινε σχετική καταγγελία το έτος 2009, αλλά κανένας δεν έδειξε ενδιαφέρον. Γενικά, στο ζήτημα της παράνομης υλοτομίας, οι παραλείψεις και η αδιαφορία των Καποδιστριακών Δήμων υπήρξαν εξοργιστικές. Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι κώφευαν συστηματικά, αφού, βλέπετε, οι παράνομοι ξυλοκόποι έχουν και αυτοί το δικαίωμα της ψήφου! Περιμένουμε, πλέον, να δούμε τι θα συμβεί με την έμπρακτη εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», όταν σημαντικές αρμοδιότητες της κεντρικής πολιτείας θα περάσουν στα χέρια των νέων Δήμων! κ. Παπαευθυμίου, η κατάστση είναι πλέον στα χέρια σας! Σε κάθε περίπτωση, όλοι εδώ θα είμαστε και σε ότι μας αφορά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία του δάσους, που αποτελεί κληρονομιά στα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου