Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΡΑΤΑ, ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ … ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΟΥΛΑ»!

Τα πρώτα του βήματα κάνει το σχέδιο «Καλλικράτης»!


Στον «Οδικό Χάρτη Άμεσων Ενεργειών» για τον Καλλικράτη που συντάχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και με την Κοινωνία της Πληροφορίας, περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες έναρξης λειτουργίας των νέων υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών, τα νέα όργανα διοίκησης, όπως επίσης και η οικονομική διαχείριση των νέων Αυτοδιοικητικών Αρχών.

Στο σχετικό κείμενο περιγράφονται βήμα-βήμα και με σαφές χρονοδιάγραμμα, όλες οι αναγκαίες ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούν οι νέες αιρετές διοικήσεις των «καλλικράτειων δήμων» και περιφερειών από την 1/1/2011 ως και την 31/3/2012. Προβλέπεται η άμεση λειτουργία των νέων οργάνων διοίκησης των δήμων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ειδικότερα, μέχρι της 9 Ιανουαρίου θα αναδειχθεί με πλειοψηφία 2/3 από το Δημοτικό Συμβούλιο, η νεοσυσταθείσα Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία θα έχει γνωμοδοτικές αρμοδιότητες. Επιπλέον, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2011 θα συγκροτηθεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και θα εκλεγεί ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο, υποχρεώνεται να καταρτίσει Κονονισμό Πληροφόρησης των Δημοτών. Επίσης, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει συντάξει τη Χάρτα Δικαιωμάτων του Δημότη.

Από την άλλη πλευρά, οι νέες υπηρεσίες που μεταφέρονται από τις τέως Νομαρχίες στους Δήμους, όπως για παράδειγμα οι Πολεοδομίες, θα πρέπει να έχουν στεγαστεί σε γραφεία και να λειτουργούν άμεσα από την 1/1/2011! Ταυτόχρονα, μέχρι της 3 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ενοποιηθεί τα πληροφοριακά συστήματα των Δήμων!

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα, το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του δήμου για το 2011, καθώς και ο ετήσιος Προϋπολογισμός. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάρτισης του 5ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του δήμου.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011, θα έχει ολοκληρωθεί και η συγχώνευση ΝΠΔΔ και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι νέες αρμοδιότητες των Δήμων, περιλαμβάνουν:

• Την έκδοση οικοδομικών αδειών και εντοπισμένες πολεοδομικές εφαρμογές.

• Το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν την κοινωνική πρόνοια

• Την έκδοση μιας σειράς επαγγελματικών αδειών.

• Την εκτέλεση έργων και τη διασφάλιση των συγκοινωνιακών υποδομών.

• Ευρείες αρμοδιότητες στον τομέα της γεωργίας.

• Ευρείες αρμοδιότητες στον τομέα της κτηνοτροφίας.

• Την εποπτεία της δια βίου μάθησης

• Την ανέγερση και συντήρηση σχολικών κτηρίων.

Μετά από τα παραπάνω, θα πρέπει κανείς να βρίσκεται τουλάχιστον σε αμηχανία, μπροστά σε αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσει η οποιαδήποτε νέα Δημοτική Αρχή!

Ειδκότερα, για τη Δυτική Φθιώτιδα, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επιπεδο τοπικής διακυβέρνησης που έχει εγκατασταθεί κατά το παρελθόν στην περιοχή, και κυρίως τις … δεξιότητες των ατόμων που ανέλαβαν πρόσφατα τις τύχες της διοίκησης του τόπου, θα πρέπει κανείς να αρχίσει να προσεύχεται… Γιατί έτσι και πιάσει καμιά βαρυχειμωνιά στην περιοχή μας, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιζήσουν πολλοί στα χωριά μας, όταν η Δημοτική Αρχή θα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην υλοποίηση του ασφυκτικού προγράμματος εγκαθίδρυση των δομών του Καλλικράτη, όταν το ίδιο θα συμβαίνει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και όταν και οι δύο διοικήσεις θα έχουν μόλις εγκατασταθεί και θα χρειστούν πολύ χρόνο για να μάθουν να συνεννοούνται…

Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά πολλά είναι αυτά που στηρίζουν την πεποίθησή μας ότι τα πράγματα θα στραβώσουν άσχημα από την αρχή… Γιατί, άλλο οι χάρτες και τα σχέδια και άλλο η πραγματικότητα, που διαμορφώνεται συχνά από ανθρώπους που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και από στραβές μαζικές ασυνείδητες νοοτροπίες των τοπικών κοινωνιών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου