Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ ΜΕ ΦΑΡΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ … ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ; ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ! ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ!

Η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη μας έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που μέχρι τα μισά του αιώνα μας θα φθάσουν σε έκταση περίπου αυτή της Αυστραλίας. Το πρόβλημα της εξεύρεσης νέων εκτάσεων είναι οξύ, και η λύση, σύμφωνα με μερίδα ειδικών επιστημόνων, είναι η κάθετη καλλιέργεια, δηλαδή οι φάρμες που θα στεγάζονται σε … ουρανοξύστες και θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολύπαθων καταναλωτών των πόλεων της Γης.


Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, μία φάρμα δεκαπέντε ορόφων επαρκεί για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες 25.000 κατοίκων, με ελάχιστη σπατάλη φυσικών πόρων!

Στις φάρμες αυτές, όπως και στα σύγχρονα θερμοκήπια, η καλλιέργεια δεν θα γίνεται σε χώμα αλλά με θρεπτικά διαλύματα. Με τον τρόπο αυτό, η εξοικονόμηση νερού θα φθάνει στο 90 %, ενώ δεν θα υπάρχει ανάγκη χρήσης παρασιτοκτόνων, αφού οι ασθένειες των φυτών θα μεταδίδονται πολύ δύσκολα από όροφο σε όροφο.

Μία φάρμα τέτοιου είδους έχει σχεδιαστεί ήδη από βελγικό αρχιτεκτονικό γραφείο για την πόλη της Νέας Υόρκης, και πρόκειται για ένα κτήριο 132 ορόφων. Στους χαμηλότερους ορόφους θα φυτεύονται άλγες, μανιτάρια και βότανα, ενώ θα εκτρέφονται σαλιγκάρια και άλλα σχετικά είδη. Στα ψηλότερα πατώματα θα καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια. Στους ενδιάμεσους ορόφους θα … βόσκουν αμέριμνα χοίροι, αγελάδες και αιγοπρόβατα, σε … καταπράσινα βοσκοτόπια, παρέχοντας κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα στους κατοίκους της περιοχής!

Προς το παρόν, βέβαια, το όλο σχέδιο σκοντάφτει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες (που όπως φαίνεται δεν είναι αποκλειστικό … προνόμιο του νεοελληνικού βασιλείου…) αλλά και στο ζήτημα της εξεύρεσης επενδυτών. Όμως, μικρότερης κλίμακας σχέδια αυτού του τύπου είναι ήδη λειτουργικά! Για παράδειγμα, στο βιομηχανικό κέντρο της πόλης Πίτερσμπεργκ των Η.Π.Α. έχει δημιουργηθεί μια καθετοποιημένη οργανική φάρμα σε κτήριο συνολικής έκτασης 1.350 τετραγωνικών μέτρων όπου καλλιεργούνται 70.000 λαχανικά σε μεταλλικές γλάστρες που περιέχουν θρεπτικό διάλυμα.

Θα μου πείτε τώρα: «Αυτά συμβαίνουν στο … Αμέρικα». Πράγματι! Αλλά, από την άλλη μεριά, σκέφτομαι….

Σκέφτομαι, πως αν κόβαμε τα διάφορα προεκλογικά «τσιμεντάκια», αν κόβαμε τα διάφορα «γηπεδάκια» 5×5, αν κόβαμε τα … πυροτεχνήματα των λαϊκών βραδιών, αν κόβαμε τις … αμμοχαλικοστρώσεις των πεδινών διαμερισμάτων, αν κόβαμε τις ασφαλτοστρώσεις των ήδη τσιμενταρισμέων δρόμων, αν ξεχνούσαμε για λίγο καιρό … τις αναπλάσεις, τις πλακοστρώσεις και τις επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού, και εάν πέρναμε και καμιά επιδότηση, τότε ίσως…

Ίσως, να φτιάχναμε, τελικά, κάποιες φάρμες τέτοιου είδους, σε ένα κτήριο 15-20 ορόφων (ή σε δυο κτήρια 7-10 ορόφων), κάπου μεταξύ Σπερχειάδας και Μακρακώμης ή κάπου μεταξύ Μεσοποταμίας και Καστρίου, που θα εξασφάλιζαν την τροφή σε ολόκληρο τον πληθυσμό του νέου Δήμου Μακρακώμης, μαζί με τους τουρίστες των καλοκαιρινών μηνών.

Για σκεφτείτε το!

Γιατί, τότε θα είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τα … τυροκομεία που οραματιζόταν προεκλογικά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Παπαευθυμίου, και ο άμεσος … ειδικός συνεργάτης του, κ. Κυριαζής! Και μάλιστα όλα σε ένα κτήριο!

Γιατί, τότε θα είχαμε απαλλαγεί από τα διάσπαρτα προβατοστάσια, βουστάσια και χοιροστάσια, που αυθαίρετα και χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό βρωμίζουν τα χωριά μας! Αλήθεια κ. Παπαευθυμίου, τι γίνεται, όταν αλλάζει ο αέρας στην Παλαιοβράχα; Σε χωράει ο τόπος να φας στο «Πέτρινο»;

Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο μου αρέσει η ιδέα! Άλλωστε τι να την κάνεις την καλλιέργεια μεγάλης κλίμακας; Τσάμπα κόπος! Το έχουν ήδη πιάσει το νόημα οι αγρότες της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης! Γιατί να σκοτωνόμαστε μεσ' τον ήλιο για πενταροδεκάρες και για αμφίβολες επιδοτήσεις; Καλύτερα να είμαστε μέτοχοι σε μια φάρμα τέτοιου είδους, και να παίζουμε ... το μακρύ κομπολόϊ μας κάτω από τις μουριές ή τα πλατάνια της αντίστοιχης πλατείας, κάνοντας υψηλή πολιτική ανάλυση εν αναμονή της καταβολής της αποζημίωσης κάποιας αντιδημαρχικής καρέκλας, και αφήνοντας τους εξ Αφγανιστάν, Αλβανίας και Πακιστάν μετανάστες να τραβάνε τις μαύρες τους στη νέα φάρμα!

Για σκεφτείτε το! Αυτή η φάρμα θα ήταν μια κάποια λύση… Ούτως η άλλως σε πιάνει απελπισία να βλέπεις εγκαταλελειμένη την κοιλάδα του Σπερχειού και τους αγρότς να νομίζουν ότι τα παιδιά τους είναι εξασφαλισμένα, επειδή κάποτε τους αγόρασαν μια άδεια ταξί στη Λαμία…

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν, κ. Παπαευθυμίου. Αναφανδόν, σας προτρέπω να εντάξετε το παραπάνω …σχέδιο, στο πρόγραμμά σας, το οποίο όπως δηλώνατε προεκλογικά θα το καταρτίζατε κατόπιν διαβούλευσης …μετά τις εκλογές! Σας παρακαλώ, μόνο, να φροντίσετε για ένα ρουφ-γκάρντεν στην οροφή του κτηρίου ώστε να αγναντεύουμε το Βελούχι! Γιατί, αυτό είναι τουλάχιστον υπαρκτό, και θα υπάρχει πολύ καιρό αφότου σας στείλει, πολύ σύντομα, ο λαός της περιοχής στο σπίτι σας, όταν θα έχει καταλάβει που ακριβώς και με ποιον ακριβώς έμπλεξε, προσπαθώντας να απαλλαγεί από κάποιον άλλο … μεγαλόσχημο ηγέτη του τόπου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου