Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Μια φωτοβολίδα...

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά,

Είθε ο αναστάς Χριστός πρώτα από όλα να χαρίζει υγεία και να προστατεύει γνωστικούς και μη από τα λάθη του μυαλού τους.
Το απόγευμα του Μ. Σαββάτου οι επαγγελαμτικές υποχρεώσεις με οδήγησαν σε μία γνωριμία η οποία στη συνέχεια την χαρακτήρισα τουλάχιστον ειρωνική (τραγικά...). Στις 18:00 περίπου συνάντησα τον πάτερ Διονύσιο, εφημέριο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου της Δροσιάς Χαλκίδας. Έναν άνθρωπο που σε αντίθεση με την γνωστή συντηριτική και φυλορροούσα εικόνα των ιερέων, απέπνεε ζωντάνια, αγάπη για τον συνάνθρωπο και θετικό πνεύμα. Με πολύ απλά λόγια ήταν ένας καλός παππάς, από αυτούς που θες να συναντάς, να λες καλημέρα, να συζητάς αθλητικά, τα προβλήματά σου, τα νέα της περιοχής και γενικά να κάνεις μία εγκάρδια συζήτηση. Αφού τέλεσε την ακολουθία της Αναστάσεως στους στρατιώτες της Μονάδας χωρίσαμε δίνοντας αμοιβαία υπόσχεση για νέες ευχάριστες συναντήσεις.
Την επόμενη ημέρα πληροφορήθηκα τα θλιβερά νέα. Κατά την ακολουθία της Ανάστασης στην  εκκλησία που διακονεί τραυματίστηκε θανάσιμα το  7χρονο παιδί του από φωτοβολίδα. Το αυτονόητο τελικά συνέβη. Η υπέρμετρη βλακεία που χαρακτηρίζει πλήθος ελλήνων έκανε την φονική, αυτή τη φορά παρουσία της στην αυλή μίας εκκλησίας. Και αποχωρώντας πήρε μαζί τη ζωή ενός παιδιού.
Δεν είναι σίγουρα η πρώτη φορά και δυστυχώς εκτιμώ ότι δεν θα είναι και η τελευταία. Εδώ η πολιτεία δείχνει χαρακτηριστικά την οκνηρία της και την αμέλεια που την διακρίνει. Την ίδια ώρα που συνέβαινε το τραγικό περιστατικό, στην Χίο άνθρωποι μετράγαν το αντιλίκι τους και έλυναν τις διαφορές σαν συμμορίες γκέτο με την πιο ακραία μορφή, εκτοξεύοντας 120.000 βολίδες, με άσχετη στόχευση στον γύρω χώρο διακυβεύοντας ανθρώπινες περιουσίες και ζωές και με την πολιτεία να γελά ευχαριστημένη για την πιστή τήρηση της παράδοσης.

Υπάρχουν παραδόσεις και παραδόσεις. Θεμιτές που πρέπει να διατηρηθούν και αθέμιτες οι οποίες συντηρούνται από λανθάνον εγωϊσμό και αλαζονεία. Προσωπική άποψη είναι ότι οι τελευταίες πρέπει να παταχθούν. Όχι να καταργηθούν, αλλά να ελέγχονται και τυχόν απόπειρες επαναφοράς τους.

Γιατί η πολιτεία δεν απαγορεύει την κυκλοφορία όλων των κροτίδων κάθε είδους. Τι εξυπηρετεί το υλικό αυτό έναν νομοταγή και λογικό πολίτη; Ποιός ο λόγος παιδιά 8 χρονών να πετούν ανεξέλεγκτα δυναμιτάκια θέτοντας σε κίνδυνο τον ευατό τους αλλά και συνανθρώπους τους; Ποιοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να αμελούν για την σωματική ακεραιότητα των τριγύρω ανθρώπων; Είναι δυνατό εν έτει 2011 να υπάρχουν άνθρωποι που επιδεικνύουν μαγκιά και ρώμη, όντας δημόσιοι κίνδυνοι;

Η πολιτεία θα πρέπει να απαγορεύσει την κυκλοφορία όλων των ειδών των εκρηκτικών που τώρα ανεξέλγκτα βρίσκονται στα χέρια αναρμοδίων. Οι οικογένειες πρέπει να μπολιάσουν τα παιδιά τους με σωστές και γερές βάσεις με αγάπη με το συνάνθρωπο και στην σωματική και ψυχική του ακεραιότητα.

Και ο καθένας προσωπικά, σε ατομικό επίπεδο να καταλάβει ότι η μαγκιά και ο αντρισμός δεν κρύβεται στα μούσκουλα αλλά στο μυαλό. Αλλά την σημερινή εποχή που να σου μείνει μυαλό....  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου