Η Ιερά Μονή Καρακάλλου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, περίπου στο μέσο αυτής. Για τον προσκυνητή που ταξιδεύει από Ουρανούπολη το ταξίδι είναι διάρκειας περίπου τριών ωρών. Το πλοιάριο που σε μεταφέρει κάνει περίπου δύο (2) ώρες να δέσει στον οικισμό της Δάφνης. Από εκεί απαιτείται να διανύσεις διαδρομή περίπου μιας ώρας σε δύσβατα δρομολόγια, όλα χωματόδρομοι, ώστε να φτάσεις στον προόρισμό σου. Η Μονή Καρακάλλου απέχει περίπου ΄4ο λεπτά από την πρωτεύουσα Καρυές, ενώ γειτνιάζει με τις Μονές Ιβήρων και Φιλοθέου.
Κύριο εξωτερικό χαρακτηριστικό της Μονής είναι ο επιβλητικός πύργος, ο οποίος βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Διαιρείται σε επίπεδα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει σύμφωνα και με τις περιγραφές των γερόντων σε άριστη κατάτσαση τις αμυντικές δομές του (καταχύστρες νερού και λαδιού και πολεμίστρες). Ο περιβάλον χώρος της Μονής διαθέτει άριστα συντηρημένα πλακόστρωτα ενώ τα ανθισμενα κηπάρια δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό "Περιβόλι της Παναγιάς". Πολύ σημαντική είναι η συμβολή του Γέροντα Συμεών ο οποίος επιφορτισμένος με την φρονίδα των φυτών της Μονής έχει επιτελέσει πραγματικό άθλο.
Στο εσωτερικό της Μονής δέος μας προκάλεσαν οι θύρες της οι οποίες είναι κατασκευασμένες εδώ και 10 αιώνες από ξύλο επενδεδυμένο με φύλλα σιδήρου καθιστώντας τις πραγματκά θωρακισμένες. Εντύπωση προκαλέι η ευταξία και άριστη εικόνα όλων των χώρων της Μονής η οποία κερδίζει την καρδιά του ταπεινού προσκυνητή όντας λιτή και απέριττη.
Ο Εσπερινός τελέστηκε στις 14:00 με όλο το Βυζαντινό τελετουργικό, με την ευλάβεια των μοναχών αλλά και των πιστών να είναι διάχυτη. Μετά, προσεφέρθη δείπνο το οποίο ήταν χαρακτηριστκό της λιτής και δύσκολης ζωής που διάγουν οι μοναχοί (λαχανόρυζο, ταραμοσαλάτα και υπεροχο μάυρο αγιορείτικο ψωμί). Το κρασί ήταν υπέροχο επιβεβαιώνοντας την φήμη των Αγιοριτών Μοναχών για την εξαιρετική γνώση και εμπειρία στην παρασκευή καρασιού.
Ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία που τελέστηκαν από τις 01:30 μέχρι τις 05:00 αποτέλεσαν μια προτώγνωρη εμπειρία. Οποιαδήποτε περιγραφή δεν μπορεί να δώσει γλαφυρά την ατμόσφαιρα κατάνυξης και ευλάβειας που επικρατούσε, ενώ οι φωνές των μοναχών που δοξολογούσαν τον Κύριο μένουν βαθιά χαραγμένες στην καρδιά των πιστών. Η σεβάσμια μορφή του Καθηγούμενου Φιλόθεου είναι πραγματικά ασκητική και αποπνέει αγιότητα.
Το πρωί με τις ευλογίες του καθηγούμενου και του Γέροντα Συμεών αναχωρήσαμε και επιστρέψαμε στην Ουρανούπολη και από εκεί στην Θεσαλονίκη. Ένα κομμάτι μας όμως έμεινε στο υπέροχο Άγιο Όρος το οποίο την συγκεκριμένη στιγμή βιώνει μία περίοδο άνθισης. Η ένταξη όλων σχεδόν των Μονών σε προγράμματα ανστήλωσης - ανακαίνισης επιδοτούμενα από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δώσει εικόνα ανανέωσης και ζωντάνιας. Η προσέλευση μοναχών νεαρής, μάλιστα ηλικίας έχει εμπνεύσει την μοναστική κοινωνία. Σίγουρα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα κίνητρα, του λόγους και τις επιλογές αυτών των ανθρώπων. Εκείνο όμως, που καταλαβαίνουμε ότι έστω και για μια ημέρα γευτήκαμε την ατμόσφαιρα των μοναστηριών και την αγιότητα όλης της Αθωνικής χερσονήσου. Γι' αυτό ανεπιφύλακτα συστήνουμε σε όλους, ανεξάρτητα από πιστεύω και διαφωνίες με την μοναχική ζωή, να γίνουν κοινωνοί αυτής της ζωής έστω και για μία ημέρα και να λαμπρύνουν τον βίο τους με αυτήν την εμπειρία.